Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is hét recept voor een slim kind

Wil je dat je kind zijn mentale vaardigheden optimaal kan ontwikkelen? Zorg dan voor elke dag flink wat lichaamsbeweging, genoeg uren slaap per nacht en beperk de hoeveelheid recreatief schermtijd van je kind.

Advertentie

Dat blijkt uit een studie die verscheen in het medische vakblad ‘The Lancet’. De Amerikaanse onderzoekers gingen na hoe het met de mentale vaardigheden van 4.500 kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar gesteld was. Ze onderwierpen de kinderen aan verschillende oefeningen en keken vervolgens naar de taalvaardigheid, het geheugen, het planningsvermogen en de snelheid bij het voltooien daarvan. Deze resultaten linkten ze aan de schermtijd, het aantal uren slaap en het uithoudingsvermogen van de kinderen.

Lees ook: Straffen en belonen met schermtijd leidt vooral tot meer schermgebruik

Betere scores

De onderzoekers concludeerden dat op drie momenten kinderen duidelijk beter scoorden dan hun leeftijdsgenootjes. Namelijk als een kind elke dag meer dan 60 minuten aan lichaamsbeweging deed, negen tot elf uur slaap per nacht pakte of minder dan twee uur per dag recreatief achter een scherm doorbracht.

Dat het best uitzonderlijk is om aan alle drie de criteria te voldoen, bleek ook uit het onderzoek. Slechts vijf procent van de kinderen kreeg dagelijks zoveel lichaamsbeweging, genoeg slaap en zat maar weinig tijd recreatief achter een scherm. Bijna dertig procent van de kinderen voldeed aan geen van de drie criteria.

Inspiratie: intelligente babynamen voor slimmeriken in de dop

Advertentie

Veel slaap

‘We weten dat schermtijd de hoeveelheid slaap negatief beïnvloedt‘, zegt hoofdonderzoeker Jeremy J. Walsh die verbonden is aan de University of British Columbia. ‘Slaap is essentieel bij de ontwikkeling van onze hersenen. Daarom zouden kinderen negen tot elf uur per nacht moeten slapen, zodat hun hersenen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Bron: NY Times Beeld: Shutterstock