Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is de ideale leeftijd om je kind uit een beker te leren drinken

Drinken uit een beker is in het begin niet makkelijk voor je kind. Daar moet je hem dus bij helpen. Wat is de ideale leeftijd om hiermee te beginnen en hoe pak je dat aan? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Niet te vroeg

De een zegt dat je al bij zes maanden moet beginnen, de ander zegt pas bij een jaar. Ons advies zit daartussenin: begin met oefenen als je baby zo’n acht maanden oud is. Op dat moment begint namelijk de natuurlijke zuigbehoefte te verdwijnen. En dat is handig, omdat drinken toch echt een andere techniek vereist dan zuigen. Niet te vroeg beginnen met oefenen, maakt het leren drinken dus een stuk makkelijker.

Advertentie

Lees meer over de ontwikkeling van het melkgebit.

Slokje voor slokje

Oefenen met drinken uit een beker bouw je, net als oefenhapjes, langzaam op: begin dus met een keer per dag een of twee slokjes, meer niet. Je kunt als eerste een zelfgemaakte drinkyoghurt geven, die is wat dikker en dus makkelijker te drinken. Gaat dat na een paar dagen goed? Probeer dan eens een beker met een bodempje water. Als dat ook goed gaat, kun je steeds vaker een drinkbeker in plaats van de fles geven. Ga zo door totdat je kind niet meer uit de fles drinkt.

Knoeien moet

Dat oefenen zorgt voor veel geknoei en natte rompers. Antilekbekers lijken daarom een handige oplossing, maar zijn het niet. Ze zijn namelijk nog steeds gebaseerd op een vorm van zuigen. Toch een antilekbeker? Haal dan de antilek eruit, dan leert je kind dat het water naar zijn mond loopt als hij de beker kantelt. Heeft-ie dat door, dan ben je er bijna. Helaas wordt het zonder die antilek wel sneller een knoeiboel.

Kwestie van timing

Natuurlijk is het ene kind wat sneller dan het andere, en misschien is acht maanden toch net wat te vroeg voor jouw kind. Dat is niet erg, je kunt ook later beginnen. Probeer wél te starten voordat je kind een jaar oud is. Hoe ouder kinderen zijn, hoe langer het kan duren voordat ze uit een beker willen en kunnen drinken.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Dr. ir Michelle van Roost en ir. Manon van Eijsden, Voedingsjungle

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.