Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De bijzondere betekenis achter deze tattoo

Een tattoo heeft vaak een persoonlijke betekenis. Zo ook de tatoeage die de Amerikaanse Joan liet zetten. Het is een eerbetoon aan haar doodgeboren kindje, maar daarnaast hoopt ze met haar tattoo ook het gesprek op gang te krijgen over een miskraam.

Met de tattoo wil Joan een miskraam bespreekbaar maken. De Amerikaanse is van mening dat veel vrouwen deze heftige gebeurtenis stilhouden en daaronder lijden. Naast het verlies van je kindje moet je immers ook nog eens kunnen omgaan met de eenzaamheid en de schaamte.

Advertentie

‘Eerbetoon aan mijn baby’

‘Ik wilde een tatoeage ter herinnering aan mijn kind, maar die ook helpt bij het verwerkingsproces,’ vertelt Joan aan Self. Het is een eerbetoon aan mijn baby, maar ook een manier om de conversatie op gang te brengen. Ik weet dat mensen er liever niet over praten en dat het een taboe is. Maar voor mij is het belangrijk dat het bespreekbaar is. Ik voel geen schaamte, ik ben juist een levenservaring rijker, ook al was het vreselijk om mee te maken. Ik wil dit niet vergeten of doen alsof het nooit gebeurd is.’

Bijzonder ontwerp

Joan vond op internet het ontwerp van haar tattoo, waarop de contouren van een zwangere vrouw en een baby in de buik zijn te zien, net als twee harten. Ook de doorlopende lijn sprak haar aan, omdat het volgens Joan een levenslijn symboliseert. Ook deed het haar denken aan een navelstreng.

Miskraam delen

Joan is van mening dat vrouwen het krijgen van een miskraam meer met elkaar moeten delen. ‘Als je een miskraam krijgt, overheerst vaak het verdriet, maar ook de boosheid. Je vraagt je af: waarom moet mij dit overkomen? Veel vrouwen hebben geen problemen met zwanger raken en bij veel vrouwen gaat het meteen goed de eerste keer. Door ook de ervaringen te horen van vrouwen bij wie het niet goed ging, voel je je minder alleen.’

Regenboogbaby

Als Joan in de toekomst opnieuw zwanger raakt en die zwangerschap goed gaat, laat ze nog een tattoo zetten. ‘Waarschijnlijk plaats ik bij deze tattoo dan een regenboog, omdat een baby na een miskraam vaak gezien wordt als een regenboogbaby.

Joan heeft haar tattoo gedeeld via Imgur. Op deze website is de foto inmiddels al 62.000 keer bekeken.

MEER LEZEN?

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Self / HLN.BE – Beeld: Imgur