
'We laten de armste baby’s in de steek'
Waar je wieg staat, bepaalt helaas nog steeds voor een groot deel je overlevingskansen als baby. Oftewel: een kind dat in Nederland is geboren, heeft een veel grotere kans gezond op te groeien, dan iemand die geboren is in bijvoorbeeld Pakistan, Afghanistan of de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Dat het oneerlijk verdeeld is in de wereld, is natuurlijk geen nieuws. Toch zijn de cijfers in het rapport dat Unicef onlangs deelde, behoorlijk schokkend.
Zuigelingensterfte
Het aantal sterfgevallen van pasgeboren baby’s blijft verontrustend hoog, vooral in de armste landen ter wereld. Even wat feiten uit het rapport: baby’s geboren in Japan, IJsland en Singapore hebben de beste overlevingskansen, terwijl pasgeborenen in Pakistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan de slechtste kansen hebben. En die verschillen zijn groot. Even in cijfers. Pakistan: maar liefst 1:22 baby’s overlijdt voor ze een maand oud zijn.Daarna komen de Centraal-Afrikaanse Republiek (1:24) en Afghanistan (1:25). Ter vergelijking: in IJsland is de zuigelingensterfte slechts 1:1000. Nederland staat op de 156ste plaats met een sterftecijfer van 1:400.
Sterfgevallen te voorkomen
Pasgeborenen in de meest risicovolle plekken om te bevallen hebben tot 50 keer meer kans om te sterven dan die in de veiligste plaatsen. Dat moet veranderen vindt Unicef. ‘Hoewel we in de laatste 25 jaar het aantal sterfgevallen van kinderen onder de vijf jaar hebben weten te halveren, hebben we geen vergelijkbare vooruitgang geboekt bij het terugdringen van sterfgevallen onder kinderen jonger dan een maand, zegt Unicef directeur Henrietta H. Fore. ‘De meerderheid van deze sterfgevallen is echter te voorkomen en dus laten we de armste baby’s in de steek’.
Vroeggeboorte en complicaties
Meer dan 80% van de sterfgevallen onder pasgeborenen is te wijten aan vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties zoals longontsteking. Deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen te zorgen voor goed opgeleide verloskundigen en dingen zoals schoon water, ontsmettingsmiddelen, borstvoeding binnen het eerste uur, huid-op-huid contact en goede voeding. Helaas is er een tekort aan goed opgeleide gezondheidswerkers en verloskundigen waardoor duizenden kinderen niet de levensreddende ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Zijn er in Noorwegen bijvoorbeeld 218 artsen, verpleegsters en verloskundigen zijn per 10.000 inwoners, in Somalië is dat 1:10.000.
Unicef actie
Deze maand lanceert Unicef ‘Every Child ALIVE’, een wereldwijde campagne om oplossingen te vragen voor en te leveren aan de pasgeborenen ter wereld. ‘Elk jaar overleven 2,6 miljoen pasgeboren baby’s over de hele wereld hun eerste levensmaand niet. Eén miljoen van hen sterft op hun geboortedag,’ zegt Fore. ’We weten dat we de overgrote meerderheid van deze baby’s kunnen redden met betaalbare, hoogwaardige gezondheidszorgoplossingen voor elke moeder en elke pasgeborene. Slechts een paar kleine stappen van ons allemaal kunnen helpen de eerste kleine stapjes van elk van deze jonge levens te verzekeren.’
Vind jij dat ieder kind bij zijn geboorte dezelfde kansen verdient? Teken dan de petitie van Unicef.
Bron: Unicef. Beeld: iStock