Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom de haren van je baby na een tijdje uitvallen

Is jouw baby geboren met een volle bos haar? Raak er maar niet te erg aan gehecht. Het haar van je baby gaat namelijk na een paar maanden uitvallen. Gelukkig komt er 'echt' haar voor in de plaats. Al kan het betekenen dat je baby een tijdje bijna kaal door het leven gaat.

Geen paniek

Of je baby nu met een laagje dons of een volle haarbos wordt geboren: al deze haren zijn uitgevallen als hij een maand of zes is. Dit is volkomen normaal. Haaruitval betekent eigenlijk gewoon dat een baby zich aanpast aan het leven buiten de baarmoeder. Het kan wel even schrikken zijn als je baby ineens kaal wordt, zeker als het in korte tijd gebeurt. ‘Er vinden grote hormonale veranderingen plaats in het lichaam van een baby nadat hij is geboren, waardoor alle haren tegelijkertijd in de rustfase kunnen komen’, legt Sage Timberline uit, een kinderarts aan de Universiteit van Californië en werkzaam in een kinderziekenhuis in Sacramento, Californië.

Advertentie

Lees meer: Alles over het haar van je baby 

Haarcyclus baby

De haren die je baby de eerste maanden verliest is nesthaar, ook wel vellushaar genoemd. Dit haar is dunner en zachter, dan ‘gewoon’ haar. Het nesthaar begint meestal uit te vallen rond de leeftijd van acht tot twaalf weken en vanaf een maand of zes komt er blijvend haar voor in de plaats. Meestal is dit haar ook nog wat dunner en wordt het pas rond tweejarige leeftijd dikker. De specifieke timing en het patroon van haaruitval en -groei zijn afhankelijk van factoren als geslacht, etniciteit, genetica, de geboortecondities (voortijdig, vroeg of laat, vaginaal of keizersnede) en de voeding van een baby. Niet alle baby’s worden trouwens kaal: het nesthaar kan ook overgaan in nieuw babyhaar. De kleur en textuur veranderen dan langzaam.

Ook interessant: Ook jij kunt een kind met rood haar krijgen

Steeds een nieuwe coupe

En nee, wat je misschien hebt gehoord over het scheren van het hoofd van een baby om het haar dikker terug te laten groeien, is niet waar. De uiteinden van het haar van een baby lopen taps toe. Knip je de haren van je baby, dan blijven ze afgekapt. Het haar ziet er dan tijdelijk donkerder en dikker uit, maar er is niets veranderd aan de structuur.

‘In feite zijn het aantal en de locatie van individuele haarzakjes genetisch bepaald’, vertelt Katie Ellgass, kinderarts bij Stanford Children’s Health Altos Pediatric Associates in Los Altos, Californië. Eenmaal geboren, vormt een baby geen nieuwe follikels. De haarkleur en textuur van een baby kunnen ook verschillende keren veranderen tijdens de eerste paar maanden of jaren. Maar het is moeilijk te voorspellen hoe en wanneer, volgens Timberline. ‘Het enige dat je kunt doen is genieten van elk kapsel zolang het duurt’, zegt ze, ‘en raak er niet te veel aan gehecht!’

Lees ook: Zo voorspel je de haarkleur van je baby

Bron: Livescience – beeld: Shutterstock