Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Co-sleeping: dit is waarom je baby beter slaapt in jouw bed

Veel deskundigen raden het af om met je kind samen in een bed te slapen, maar die enkele keer dat je kind bij jullie in bed eindigt, slaapt hij verrassend goed. Hoe dat kan? Daar heeft de wetenschap een verklaring voor.

Advertentie

De reden dat veel deskundigen niet enthousiast zijn over co-sleeping, is uit veiligheidsoverwegingen. Zo bestaat de kans dat je baby uit bed valt, je kan bovenop hem gaan liggen of hij kan stikken onder het dekbed. Toch zien wetenschappers ook voordelen van co-sleeping.

Meer slaap

Het grootste voordeel van co-sleeping is dat je baby vaak meer slaap krijgt. Omdat hij vlak naast je ligt, kun je direct reageren op zijn behoeften. Dus wil hij drinken, dan kun je hem dat snel geven. Maar je bent ook dichtbij om hem te troosten. Hierdoor hoeft hij (en jij) zelfs niet eens helemaal wakker te worden.

Lees ook: Kinderarts zegt dat kinderen tot derde bij ouders in bed moeten slapen

Minder huilen

Volgens co-sleeping expert Dr. James McKenna, is het biologisch bepaald dat baby’s beter in jouw bed slapen. Hij stelt dat een moeders geur, bewegingen en aanrakingen ervoor zorgen dat kinderen minder huilen en dat het een positief effect heeft op de ademhaling, lichaamstemperatuur, opname van calorieën, het niveau van stresshormonen en immuunsysteem van de baby.

Beschermd

Dr. Sears, een andere voorstander van samen slapen, is van mening dat het baby’s helpt om beter te slapen en om beter in slaap te blijven. Dit omdat ze zich beschermd en veilig voelen tijdens een kwetsbare periode in de nacht. Op zijn site zegt Sears: ‘In slaap vallen aan de borst van zijn moeder of in de armen van zijn vader zorgt voor een gezonde relatie met slapen. Je baby leert dat slapen iets prettigs is.’

Emotionele binding

De site Baby Center heeft nog een goed punt over waarom baby’s (en ouders) misschien beter slapen als ze een bed delen: het is een geweldige manier om contact te maken met de ouder die ze overdag niet zoveel te zien krijgen. Volgens de site zorgt de fysieke nabijheid voor meer emotionele binding met de andere ouder.

Lees ook:

Bron: Romper Beeld: Shutterstock