Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom je soms letterlijk een hap uit je baby zou willen nemen

Kun jij ook eindeloos naar je baby kijken, hem kusjes geven en denken: ik wil je wel opeten, zó schattig? Hoewel je dat natuurlijk nooit zal doen, is de drang die je voelt om even in die bolle wangetjes te bijten een natuurlijk instinct.

Advertentie

Het klinkt natuurlijk een beetje raar als je zegt dat je je baby wel op kunt eten, maar het is een normale reactie dat je als moeder je baby even in de wangetjes wilt bijten of de drang hebt om zijn handje of voetje in je mond te stoppen. Onderzoekers hebben verschillende verklaringen voor dit gevoel.

Lees ook: Dit is waarom je kat dolgraag bij je baby ligt

Evolutionair mechanisme

Canadese wetenschappers hebben ontdekt dat de geur van baby’s een fysiologische reactie bij moeders uitlokt die lijkt op wat je voelt wanneer je een hongerig gevoel hebt en een heerlijke maaltijd voorgeschoteld krijgt. Het verlangen om je kind op te eten, maakt deel uit van een evolutionair mechanisme om een band op te bouwen. Je wilt zo dicht mogelijk bij je baby zijn. In 2013 ontdekten andere Canadese onderzoekers trouwens al dat de geur van pasgeboren baby’s net zo’n verslavend effect heeft op de hersenen als drugs, alcohol en lekker eten.

Goed om te weten: Je baby veel knuffelen heeft een positieve invloed op z’n DNA

Cute agression

Een andere verklaring van het gevoel dat je een hapje uit je baby zou willen nemen, wordt Cute aggression genoemd. Deze reactie op iets dat je té schattig vindt (je baby dus, maar het kan ook een puppy zijn) ontstaat onbewust en zorgt ervoor dat je je emoties onder controle kunt houden. Zo blijkt uit een onderzoek van de Yale University. Een van de onderzoekers legt het uit. ‘We houden onze emoties onder controle op verschillende manieren. Soms onderdrukken we onze emoties of nemen we afstand van een aangelegenheid die deze emotie veroorzaakt. Allemaal reacties die het tegenovergestelde doen van wat we daadwerkelijk voelen.’ Oftewel: je vindt je baby zó lief en schattig, dat je het omgekeerde wilt doen van hem beschermen en verzorgen: hem opeten! En dat is dus een volkomen normale reactie.

Advertentie

Tip: Vind je het fijn om je baby lekker dicht bij je te houden? Ga voor een draagzak of -doek. Hier vind je mooie exemplaren.

Bron: The Sun – Foto: Shutterstock