Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom veel moeders de laatste weken van het schooljaar doodmoe zijn

Heb je schoolgaande kinderen, een baan en ben je een vrouw? Dan is de kans vrij groot dat je op dit moment op je tandvlees loopt, wallen tot je knieën hebt en niet kan wachten tot de vakantie begint. De oorzaak: een overvolle agenda. Met dank aan school.

‘Toernooi en familiedag van de sportclub. Afsluitende barbecue voor de ouders. Klassen-uitje. Voorbereidende vergadering voor het schoolkamp. Het schoolkamp zelf. Een afsluitende voorspeelmiddag van pianoles. Rapportgesprekken. Avondvierdaagse: dag meelopen én de intocht. De uitvoering van de eindvoorstelling van de musicalles. De klas poetsen. Schoolfeest.’ Eric Reijnen Rutten, chef van de edities Achterhoek en Liemers van De Gelderlander en vader van twee kinderen op de basisschool schets in het AD wat er bij veel ouders – vooral moeders – op de agenda staat de laatste weken van het schooljaar. Tel hier nog de werkuren, de vakantievoorbereiding en alle klussen die afgerond moeten worden voor vertrek naar het vakantieadres bij op en je snapt: dit is niet bepaald de favoriete tijd van het jaar voor veel moeders.

Advertentie

Vaders

Natuurlijk zijn er ook vaders die meehelpen, maar de meesten houden het op één of twee activiteiten per jaar. Favoriet bij de mannen zijn de sportdag en het schoolfeest. Zzp’ers doen meestal iets meer op de school van hun kind, dan vaders met een fulltime baan in loondienst, simpelweg omdat het makkelijker te regelen is. Van een schuldgevoel hebben de meeste vaders geen last, terwijl moeders dat wel hebben als ze voor hun gevoel niet genoeg bijdragen aan de schoolactiviteiten van hun kind. En dus melden ze zich toch weer aan als er om hulp wordt gevraagd bij een uitje met de klas of er een cadeau voor de juf moet worden geregeld. Ook al hebben ze eigenlijk geen tijd. Die maken ze dan maar…

Lees ook: Hulpouders zijn onmisbaar op school

Meer tijd dan ooit voor de kinderen

Onze moeders en vaders kennen deze ‘eindejaarsstress’ niet. Een groot internationaal onderzoek van de universiteit van Californië, ook onder Nederlanders, toont volgens het AD aan dat ouders tegenwoordig meer tijd besteden aan hun kinderen dan ooit. In 1965 besteedden moeders gemiddeld nog geen uur per dag aan hun kinderen (54 minuten). Tegenwoordig is dit 100 minuten en dan werken de meeste moeders daarnaast ook nog eens in tegenstelling tot vroeger. Vaders gingen van 16 naar 59 minuten. Even een snel rekensommetje: moeders besteden dus gemiddeld 700 minuten (zo’n 11,5 uur) per week aan hun kinderen en vaders ruim 6 uur. Naast hun ‘gewone baan’. En hun activiteiten als hulpouder.

Want ouders zijn niet alleen privé meer met hun kinderen bezig dan ooit, scholen doen tegenwoordig ook regelmatig een beroep op ouders. (Teveel, wat onze Eva betreft. ‘We hebben ook nog een baan, ja!’) Met als hoogte- of dieptepunt, het is maar net hoe je het bekijkt, de laatste weken van het schooljaar. Niet zo gek dus dat veel moeders en sommige vaders nu op hun tandvlees lopen. Gelukkig is het bijna zomervakantie!

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD Beeld: Shutterstock