nederlandse kinderen

Dit is waarom Nederlandse kinderen zo gelukkig zijn

In welk land zijn kinderen het gelukkigst? En waar heb je de meeste kans op een fijne jeugd? Als we verschillende studies moeten geloven is er één land dat op dit gebied uitblinkt: Nederland, ons eigen kikkerlandje!

Maar wat maakt Nederlandse kinderen nu zoveel gelukkiger dan leeftijdgenoten uit andere landen? Deze vraag houdt Rina Mae Acosta en Michelle Hutchinson al een tijdje bezig. De twee moeders komen niet uit Nederland, maar wonen hier wel al enige tijd. Voor de Engelse krant The Telegraph gingen ze op onderzoek uit.

Advertentie

Gelukkig

Uit een rapport van Unicef uit 2013 blijkt dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn van alle kinderen uit westerse landen. Op de vraag hoe ze hun eigen welzijn zouden beoordelen gaf maar liefst 95% van de Nederlandse kinderen aan dat ze gelukkig waren.

Blije baby’s

Een recent onderzoek onder baby’s geeft een vergelijkbaar resultaat. Zo blijken Nederlandse baby’s meer ontspannen en blijer te zijn dan Amerikaanse baby’s en vertonen ze ook veel meer knuffelgedrag dan hun leeftijdgenootjes in de VS. Volgens de onderzoekers heeft dit vooral te maken met de opvoedstijl van Nederlandse ouders, waarin rust en regelmaat vaak centraal staan.

Verschillen

Maar waar zit dat verschil in opvoeding van Nederlandse kinderen ten opzichte van Engelse of Amerikaanse ‘m dan in? Onder meer in deze punten:

  • Nederlandse kinderen krijgen meer slaap
  • Nederlandse kinderen hebben veel minder huiswerk op de basisschool
  • Ze worden niet alleen ‘gezien’ maar ook gehoord
  • Ze krijgen het vertrouwen om alleen op de fiets naar school te gaan
  • Ze mogen zonder toezicht buitenspelen
  • Ze eten vaker met het hele gezin
  • Ze brengen meer tijd door met hun vader en moeder
  • Ze halen meer plezier uit kleine dingen en zijn ook blij met tweedehands speelgoed

Opvoeding

De opvoedstijl van Nederlandse ouders is heel anders dan die van ouders uit andere landen. In Nederlandse gezinnen staan de kinderen vaak centraal. Ouders hebben een gezonde houding tegenover hun kinderen: ze zien ze echt als individuen en niet zozeer als een verlenging van zichzelf. Ze zijn ook niet zo prestatiegericht: ze begrijpen dat prestaties niet altijd leiden tot geluk, maar dat geluk andersom wel voor goede prestaties kan zorgen. Daarnaast vinden Nederlandse ouders het belangrijk om hun kind al op jonge leeftijd te stimuleren om zoveel mogelijk zelf te doen.

Onderwijs

Ook het onderwijs in Nederland zou veel minder prestatiegericht zijn vergeleken met dat in andere landen. De meeste Nederlandse kinderen zijn 4 jaar als ze naar de basisschool gaan, maar dit betekent niet dat ze meteen al in groep 1 beginnen met leren lezen en schrijven. Dit komt meestal pas in groep 2 of 3 aan bod. In het begin leren ze nog vooral spelenderwijs. Misschien dat Nederlandse kinderen daarom veel minder druk op school ervaren dan kinderen uit andere landen.

Ouderschap

Nederlandse ouders zouden ook een meer realistische kijk op het ouderschap hebben. Ze leven meer in de ‘echte’ wereld. Dit betekent niet dat ze nooit worstelen met de dagelijkse realiteit, maar ze zijn wel milder als het gaat om hun eigen imperfecties en tekortkomingen. Hierdoor kunnen ze veel meer van het ouderschap genieten. Moeders in andere landen maken zich na de bevalling bijvoorbeeld al vrij snel druk over het terugkrijgen van hun oude figuur, terwijl Nederlandse moeders hier veel minder mee bezig zijn. Zij zitten meer op de roze wolk na de bevalling.

BEKIJK OOK: Filmpje over Nederlandse opvoeding gaat viral in Amerika

MEER LEZEN?

Bron: Telegraph. Beeld: Shutterstock