Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Daarom is neuspeuteren gezond voor je kind

Zit die van jou om de haverklap met z’n vinger in zijn neus? Lekker laten gaan, want uit onderzoek blijkt dat neuspeuteren heel gezond is voor een kind. Hoe dat zit, lees je hier.

Advertentie

Neuspeuteren is gezond

We zijn het er allemaal over eens: neuspeuteren is een (kinder)gewoonte die je liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen. Het hele idee is vies, het ziet er bovendien niet fris uit en voor je het weet – zul je altijd zien – zit het aan je blouse of op de bank. Waar kan het in vredesnaam goed voor zijn?!

Een snottebel biedt meer bescherming dan tandpasta

Nou, voor de tanden. Het slijm in onze neus bevat namelijk super beschermende bacteriën en biedt ook bescherming aan het gebit. Wanneer je kind aan het neuspeuteren is en een groen snotje van zijn neus naar zijn mond verplaatst, is hij dus eigenlijk een extra beschermingslaag voor zijn tanden aan het maken. Sterker nog, volgens het onderzoek biedt zo’n snottebel meer bescherming dan welke mondspoeling of tandpasta dan ook.

Lees ook: Zo leer je je peuter zijn tanden echt goed te poetsen

Natuurlijke antibiotica

Bovendien zorgt een booger voor veel goeds ín het lichaam. Zo blijkt uit het onderzoek dat het slijm in snot helpt luchtweginfecties tegen te gaan, net als maagzweren en zelfs hiv. Het neusslijm zou zelfs als alternatief voor antibiotica gebruikt kunnen worden. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger zegt dat het eten van snot ook werkt als een natuurlijk vaccin tegen ziektes. Je kind laat z’n immuunsysteem zo kennis maken met afgezwakte ziekteverwekkers, waardoor zijn weerstand verbetert.

Lees ook: Jak! Dit zijn de smerigste plekken waar kinderen komen

Infectiegevaar

Neusspecialist Jurriën Embrechts van het Leids Universitair Medisch Centrum is het daar niet helemaal mee eens, zegt hij tegen AD. ‘Het meeste snot slikken we al door omdat het via de neus en de keelholte in de maag belandt. Je krijgt die immuunboost dus al.’ De neusarts raadt neuspeuteren juist af. ‘Door peuteren kunnen stafylokokken aureus-infecties (SA) ontstaan. Die bacterie zit bijvoorbeeld aan deurknoppen en aan onze handen. Door vingers in de neus te steken, kan de bacterie een plek vinden.’ Deze infectie herken je vaak aan korstjes in de neus. Door daaraan te peuteren, blijft de infectie in stand. De oplossing: er niet meer aan zitten, door vooral niet te peuteren. Het slijmvlies in de neus herstelt zich dan snel.

Lees ook: Hoeveel viezigheid is (niet) goed voor de weerstand van je kind?

Advertentie
Weerstand van je baby en kind verhogen?
Video: Wat te doen bij een bloedneus?

Bron: ADKidspot – Beeld: Shutterstock