kinderboek terreuraanslag

Dit kinderboek moet basisschoolleerlingen voorbereiden op een terreuraanslag

Britse basisscholen geven leerlingen sinds kort 'les' in hoe ze moeten omgaan met een eventuele terreuraanslag. Dit doen ze aan de hand van het vrolijk geïllustreerde kinderboek ‘Moggy’s Coming’ (vertaald: 'De Muizenvanger komt eraan').

Het boek leert kinderen de drie basisprincipes: wegrennen, verstoppen én de politie bellen. Daarnaast leren de kinderen ook hoe ze wonden kunnen behandelen. Zo’n 500 leraren in Birmingham worden op dit moment opgeleid om les te geven aan de hand van het boek en het bijbehorende materiaal.

Advertentie

Het verhaal

In het boek staat de klas van juffrouw Muis centraal. De muizenkindertjes leren wat ze moeten doen als een kat hen wil aanvallen. Meester Muis verkleedt zich als kat en de juf legt aan de hand van een rijmpje uit: we rennen weg, we verstoppen ons en slaan alarm. Op het deuntje van London’s Burning zingen de kinderen: Moggy’s coming, Moggy’s coming. We’re in danger, run, hide and tell! Treat the hurt mice, treat the hurt mice! (De muizenjager komt, we zijn in gevaar, ren weg, verstop je en vertel het rond! Behandel gewonde muizen!)

‘Noodzakelijk’

Volgens brigadier Tim Hodgetts, professor en schrijver van het kinderboek, is het noodzakelijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat ze moeten doen in het geval van een terreuraanslag. ‘Een terreuraanslag discrimineert niet. Ze komen voor op publieke plekken en kinderen zijn daar onderdeel van.’ Het is volgens Hodgetts niet de bedoeling om kinderen bang te maken. ‘Laten we duidelijk zijn: het gaat om zeer ongewone situaties die nauwelijks voorkomen. We moeten kinderen daarom geen angst aanjagen, maar ze voorbereiden.’

Bijzondere omstandigheden

Het Britse kennisinstituut voor wapens NABIS is blij met het kinderboek: ‘Het is belangrijk dat ook gewone mensen leren wat ze moet doen in bijzondere omstandigheden’, aldus woordvoerder Jo Chilton.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: Citizen Aid