Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit kun je tijdens de eerste nachten met je baby verwachten

Je ging met een dikke buik en weeën naar het ziekenhuis en komt midden in de nacht terug met een baby. En dan…? Wat kun je verwachten van die eerste nachten thuis met baby?

Advertentie
 1. Je doet geen oog dicht

  Bereid je er maar vast op voor: de eerste nachten doe je geen oog dicht door een mix van adrenaline, onzekerheid, nachtvoedingen en huilsessies. De eerste nacht kun je wellicht niet eens slapen, omdat je helemaal ondersteboven bent van wat jou zojuist is overkomen. Bovendien wil je alleen maar naar je prachtige baby staren. Daarnaast zul je er amper tijd voor hebben. Je baby heeft om de twee tot drie uur honger en wil gevoed worden. En die luier? Die moet ook om de paar uur verschoond worden. O, en vergeet de kruik niet op te warmen. Kortom, zodra je klaar bent met het verschonen van de luier en het voeden… Tja, dan is het alweer bijna tijd voor de tweede ronde.

 2. Je zult constant aan het noteren zijn

  Naast het feit dat je baby ’s nachts om de paar uur een schone luier krijgt en wil drinken, zul je in de kraamperiode ook nog eens alles moeten bijhouden. Of het nu overdag is of midden in de nacht: je moet z’n temperatuur opmeten, noteren of-ie gepoept en/of geplast heeft, bijhouden hoeveel hij gedronken heeft (bij flesvoeding) of aan welke borst hij het laatst heeft gedronken. Best vermoeiend en lastig met gemiddeld een paar uur slaap achter je kiezen per nacht. Niet zo gek dus dat je het gevoel hebt dat je dag én nacht druk bent.

  Lees ook: Alles over doorslapen

 3. Je baby weet niet of het dag of nacht is

  Je baby heeft in het begin geen enkel idee of het nu dag of nacht is. Daardoor kan het zijn dat hij ’s nachts actiever is dan overdag. Waar je overdag denkt: o, wat heb ik toch een heerlijk rustig kind, kun je ’s nachts soms moedeloos worden van je wakkere baby. Leer je baby rustig aan wat dag en nacht is. Doe overdag de gordijnen niet dicht en laat het ’s nachts enigszins donker tijdens het verschonen en voeden. Dan komt het dag- en nachtritme vanzelf goed.

 4. Er wordt veel gehuild

  Zet je schrap voor een hoop gehuil (in de nachten). Honger, een vieze luier, verlatingsangst, darmkrampjes: er zijn talloze redenen waarom baby’s huilen. Bovendien zal er niet alleen veel gehuild worden door de baby, maar ook door jou. Grote kans dat de welbekende kraamtranen ook bij jou zullen vloeien in die eerste periode. Door de vermoeidheid, je hormonen, de enorme verandering in je leven en de constante zorgen over je baby is het natuurlijk niet zo gek dat bij jou die sluizen af en toe ook flink opengaan.

  Advertentie
 5. De (nacht)voedingen zullen een hoop gehannes zijn

  Ben je van plan je baby borstvoeding te geven? Bij de één verloopt de borstvoeding makkelijker en komt het sneller op gang, dan bij de ander. Maar bereid je er in elk geval op voor dat het niet vlekkeloos gaat verlopen. Borstvoeding geven kan pijnlijk zijn, het aanleggen kan lastig zijn en je kan er gefrustreerd door raken. Bovendien is het niet een kwestie van tien minuten laten drinken en klaar. In het begin kan voeden lang erg lang duren.

  Lees ook: Hoe lang borstvoeding geven?

 6. Je zult je niet jezelf voelen

  De eerste weken met een baby zijn overweldigend. Je leven staat volledig in het teken van het moederschap en de baby slokt al je tijd op. Je leeft in een wereld die bestaat uit voeden, troosten en luiers verschonen en aan jezelf kom je voorlopig niet toe. En dan hebben we het nog niet eens over het slaapgebrek wat je ongetwijfeld oploopt. Niet zo gek dus dat je je totaal niet jezelf voelt. Onthoud dat dit slechts een fase is en je wereld langzaamaan weer groter wordt. Echt.

 7. Er zal weinig nachtelijke romantiek zijn

  Die spontane nachtelijke avontuurtjes met je partner? Die zijn de eerste weken sowieso verboden terrein, omdat je lichaam moet herstellen. Maar heel eerlijk? Grote kans dat je niet eens aan seks moet dénken. Bovendien zul je merken dat je relatie de eerste periode erg op de achtergrond verdwijnt. Sterker nog, door alle vermoeidheid en onzekerheid bestaat de kans dat er een stuk meer gekibbeld wordt in huize Weltevree. Jullie zullen samen een nieuw ritme moeten vinden in jullie nieuwe leven met baby. Wie doet wat in huis? Dit kan in het begin best wat conflicten opleveren. Maar één troost: dat nieuwe ritme komt vanzelf.

  Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

   

  Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  Advertentie

  Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock