Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit leert je schoppende baby in je buik

De eerste keer dat je je baby voelt schoppen in je buik is een hoogtepunt in je zwangerschap. Wist je dat er een goede reden is waarom je ongeboren kind zo trappelt?

Ben je zwanger? Dan voel je ergens in je tweede trimester voor het eerst je kind bewegen in je buik. Heel bijzonder! Sommige baby’s kunnen flink schoppen; je ziet het zelfs aan de buitenkant aan je buik. Voor al dat getrap is een goede reden, ontdekten Britse wetenschappers onlangs.

Advertentie

Hersengolven

De onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteit van negentien pasgeboren baby’s. Wat bleek? Als de baby’s in hun rem-slaap trappelden met hun benen of bewogen met hun armen was er ook activiteit in een bepaald deel van hun hersenen. Vooral bij te vroeg geboren baby’s waren de hersengolven tijdens het schoppen groot. De baby’s die dus eigenlijk nog in de buik hoorden te zitten, hadden de meeste hersenactiviteit als ze zich spontaan bewogen.

Feedback

Wat dat betekent? Volgens de Britse wetenschappers wijst het erop dat baby’s in de buik schoppen om hun hersenen te laten groeien en in het bijzonder het gebied in het brein dat zintuiglijke informatie verwerkt. Daardoor krijgen ze betere feedback op hun bewegingen. Door te bewegen en schoppen, brengt de baby in je buik dus zijn eigen lichaam en omgeving in kaart.

Baarmoeder

De onderzoekers stellen dat artsen te vroeg geboren baby’s beter in een klein bedje in het ziekenhuis kunnen leggen. Dan maken ze contact met de randen als ze bewegen, zoals ze ook in de baarmoeder doen. Hierdoor krijgen ze een beeld van zichzelf en hun omgeving, en het voelt vertrouwd. Ook blijkt slaap dus belangrijk en zouden artsen te vroeg geboren baby’s zo min mogelijk wakker moeten maken voor behandelingen.

Bron: Scientias – beeld: Shutterstock