Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dingen die niemand je vertelt over de bevalling (volgens deze vrouwen)

Zodra je je baby in je armen hebt, ben je zo verliefd (of opgelucht) dat je de minder magische details van de bevalling direct bent 'vergeten'. Vrouwen vertellen in elk geval zelden over de negen punten hieronder.

Advertentie

Ga je voor de eerste keer bevallen en wil je juist het naadje van de kous weten? Deze vrouwen praten je bij over de dingen die zij gráág van tevoren hadden gehoord.

1. Het begint vaak niet met brekende vliezen
‘Ik zat de hele dag praktisch naast de wc te wachten op het magische moment dat mijn vliezen zouden breken. Nou, dat moment kwam dus niet. Ik bleek al volledige ontsluiting te hebben. Nooit iets gemerkt van die vliezen.’ – Jillian.

2. Begint het wél met gebroken vliezen, dan gaat dat meestal niet zoals in de film
‘Er spatte geen grote plons vruchtwater op de grond. Het was meer een langzaam stroompje.’ – Karen.

TIP! Goed voorbereid zijn op de bevalling? Dat doe je met behulp van deze fijne boeken.

Advertentie

3. Vruchtwater kan ontzettend koud zijn
‘Toen midden in de nacht mijn vliezen braken, bevroor mijn broek zowat onderweg naar de auto!’ – Sabrina. Lees hier alles over vruchtwater. 

4. Je kunt midden in de weeën ineens honger krijgen
‘Zodra de bevalling op gang komt kun je vaak niet meer eten door de pijn of omdat je misselijk bent. Maar na urenlang weeën opvangen verlang je echt naar een boterham.’ – Nadia.

Lees meer: wat is het nut van weeënpijn? 

Advertentie

5. Iedereen reageert anders na een bevalling
‘Na mijn ongeplande keizersnede ging ik een beetje stuiptrekken en ontzettend klappertanden. Iedereen was zo vol van de baby dat ze mij min of meer over het hoofd zagen. Later zei de verpleegster: “O ja, dat gebeurt soms.”’ – Dana. Dit kun je verwachten van een keizersnede.

6. Het is bloederig
‘Ik ben vaginaal bevallen en tijdens het hechten zag ik zoveel meer bloed dan ik had verwacht. Sorry als ik het te plastisch vertel, maar toen ik naar beneden keek zag ik dat de handschoenen van de arts-assistent bedekt waren met mijn bloed. Niet dat je dat iets kan schelen, want je hebt net een baby gekregen.’ – Pia.

7. Persen is net poepen
‘Ik had me zo goed voorbereid op het hele pers-gebeuren, maar toen het eenmaal zover was, leek het gewoon enorm op poepen. Sterker nog, de verloskundige zei dat ik mijn ‘poepspieren’ moest gebruiken. Nou, weet je dat ook weer.’ – Emily. Taboe of niet: poepen is heel normaal tijdens de bevalling.

8. Plassen doet pijn
‘Waarom heeft niemand me verteld hoe vreselijk plassen is na een bevalling? De eerste twee weken was het allebehalve prettig. O, en dan heb ik het nog niet eens gehad over poepen. Hels.’ – Michelle.

9. Het duurt soms even voor de borstvoeding op gang komt
‘Misschien weet iedereen dit al, maar ik ging ervan uit dat ik meteen borstvoeding kon geven zodra de baby er was. Niet dus. Het duurde wel twee dagen voordat de melk eindelijk op gang kwam.’ – Sam. Tip: wat je kan helpen is een borstvoedingscursus of lactatiekundige.

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Purewow – Beelden: Shutterstock

Marjolein Schel

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu