
Dit ziet een pasgeboren baby
Wat kan een pasgeboren baby wel en niet zien? Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Dat hun zicht nog beperkt is, is algemeen bekend. Ook weten we dat naarmate hun pupillen groeien, ze meer lichte en donkere tinten kunnen zien. Maar hoe dat er nu precies uitziet, is altijd een raadsel geweest. Tot nu toe.
Om te laten zien hoeveel een pasgeboren baby precies kan zien, zijn de Universiteit van Oslo, de Zweedse Upsala Universiteit en de experts van Eclipse Optics een onderzoek gestart. Wat blijkt? Een baby die twee à drie dagen oud is, kan al gezichten en uitdrukkingen onderscheiden op een afstand van dertig centimeter. Zodra je de afstand echter verdubbelt, ziet de baby niet meer dan een wazig beeld.
Video’s van gezichtsuitdrukkingen
Voor het onderzoek werden verschillende gezichtsuitdrukkingen van volwassenen gefilmd, van ‘blij’ en ‘verrast’ tot ‘neutraal’. Details waarvan de onderzoekers wisten dat baby’s ze niet kunnen zien, zoals kleur, werden weggehaald. Vervolgens werden de video’s getoond aan volwassenen, met het idee dat als zij niks konden maken van de gezichtsuitdrukkingen, de kans groot was dat baby’s dit ook niet konden.
Baby ziet op armlengte
Van de vier gezichtsuitdrukkingen die werden getoond, konden de volwassenen er drie benoemen op een afstand van dertig centimeter. Wanneer de beelden echter op een afstand van 120 centimeter werden getoond, hadden de volwassenen moeite met het benoemen van de gezichtsuitdrukkingen. Dit betekent dat een baby de gezichtsuitdrukking kan onderscheiden van de persoon die hem op een armlengte van zich af houdt.
Meer onderzoek nodig
De resultaten van het onderzoek verklaren ook meteen waarom pasgeboren baby’s al in de eerste weken van hun leven gezichtsuitdrukkingen kunnen nadoen, terwijl hun zicht zich op dat moment nog ontwikkelt. Toch zijn er volgens professor Svein Magnussen, onderzoeker aan de universiteit van Oslo, nog meer onderzoeken nodig om een beeld te krijgen van wat pasgeboren baby’s nu precies kunnen zien. Magnussen: ‘Het is belangrijk om te onthouden dat we nu alleen hebben onderzocht wat een baby kan zien, niet wat hij hieruit kan opmaken.’
Bron en foto: Parents.com