Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit zijn de verhalen achter de winnende Geboortefoto's van het Jaar 2022

Ouders van Nu reikt jaarlijks twee prijzen uit voor de Geboortefoto van het Jaar. Dit zijn de verhalen achter de winnende foto's.

Advertentie

De geboorte van je kind is een bijzonder moment in je leven. Tegenwoordig laten veel mensen dit vastleggen door een professionele fotograaf. Maar er zijn ook genoeg stellen die zelf een prachtige foto van de geboorte van hun kind schieten. Hier de verhalen achter de twee winnende Geboortefoto’s van het Jaar 2022.

Lees ook: Geboortefoto van het Jaar 2022: dit viel de jury op bij de inzendingen

Winnaar categorie professioneel: Jessica Innemee

Beeld: Jessica Innemee

Deze foto is gemaakt op 21 februari 2022 door geboortefotograaf Jessica Innemee. Marloes beviel op die dag van haar tweede kind Boris. Ze had van tevoren bedacht dat ze graag een hands-off bevalling wilde en is blij dat dat is gelukt.

Jessica vertelt: ‘Toen ik aanbelde bij Marloes hoorde ik buiten al dat ze persdrang had. Die oergrom was niet te missen. Ik sjeesde de trap op en dacht alleen maar: “Snel, ik moet mijn camera klaar hebben!” Marloes zat op de grond, hangend over een stoel met een kussen onder haar: een veilige situatie voor de baby om geboren te worden, dus ik dacht: “Laat maar komen”.

De partner van Marloes zat klaar om de baby op te vangen. Op het laatste moment stapte de verloskundige binnen. Die had ook door dat alles gereed was en liet de ouders vooral veel zelf doen. Dat was geweldig. De vader besefte nog niet dat de baby er al aankwam en dat is te zien aan zijn reactie op de foto. Ik was erg blij dat ik nét op tijd was, want ik had dit niet willen missen.’

Advertentie

Ook interessant: Dit zijn ze: de mooiste geboortefoto’s van 2022

Winnaar categorie amateur: Mandy Linssen

Beeld: Mandy Linssen

Mandy vertelt: ‘Ik maakte deze foto tijdens de sectio van vrienden. We hadden van tevoren al afgesproken dat ik bij de keizersnede zou zijn. Daar was een datum voor gepland, maar de baby besloot eerder te komen. Toevallig was ik die dag aan het werk en kon ik er alsnog bij zijn.’

‘De foto is gemaakt op het moment dat het kindje uit de buik wordt gehaald. Een armpje is er al uit, maar het andere armpje moet nog geboren worden. Ik weet nog dat ik zó graag een mooie foto wilde maken. Ben blij dat het is gelukt. Zo’n mooie herinnering wil ik trouwens aan alle ouders geven die voor een keizersnede komen. Daarom maak ik vaker foto’s tijdens sectio’s.

Een bevalling gaat vaak door de spanning en drukte grotendeels langs de ouders heen. Al helemaal als het kindje door een keizersnede ter wereld komt. Het is dan prettig als je foto’s terug kunt kijken. Mijn doel is dat ouders weggaan met een goed gevoel en een mooie, blijvende herinnering. Mijn vrienden zijn in ieder geval dolblij met deze foto: ze vinden ‘m erg mooi.’

Lees ook: De 10 mooiste Nederlandse Geboortefoto’s van 2021

De jury

De jury van de wedstrijd Geboortefoto van het Jaar 2022 bestaat uit: Ouders van Nu columnist Naomi van As, fotograaf Mirjam Cremer van Pure Life geboortefotografie, gynaecoloog Koen Deurloo en namens Ouders van Nu jureren Hilde Tholen (hoofdredacteur), Lidewij Smeur en Wendie Hagen.

Advertentie

Beeld: Jessica Innemee

Ouders van Nu product – Babydagboek

Baby dagboek - voor alle bijzondere momenten en mijlpalen

€15
Bestel nu