Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Doodgeboren kinderen mogen geboorteakte krijgen

Ouders krijgen de mogelijkheid om hun doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP).

Dat hebben de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag toegezegd.

Advertentie

Dezelfde behandeling

Ouders mogen zelf, ook met terugwerkende kracht, ervoor kiezen of hun ‘stil’ geboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen. Nu nog kunnen ouders alleen een speciale ‘akte van een levenloos geboren kind’ laten opmaken bij de burgerlijke stand. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.

Veel steun

Initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg zijn erg blij met deze wijziging. Ze noemen de registratie niet alleen een erkenning van het bestaan van de kinderen, maar ook een recht voor deze kinderen. ‘Door de aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden,’ aldus de vrouwen. Volgens Schlikker biedt de wettelijke erkenning van hun dode baby ouders veel steun.

‘Als moeder weet je wie er bij je gezin hoort’

Geyteman overhandigde samen met in maart een petitie aan de Tweede Kamer. Die werd door bijna 81.000 mensen ondertekend. Haar kind overleed 8 jaar geleden voor de geboorte. ‘Als moeder weet je wie er bij je gezin hoort. Ons dochtertje is niet meer bij ons. Toch wil ik mijn twee andere kinderen graag meegeven dat ze nog een zusje hebben gehad.’ Daarom wilde zij een aanpassing in de wet. Daarin staat nu nog dat kinderen die dood worden geboren ‘geacht worden nooit te hebben bestaan.’ Met de uitspraak van beide ministers is dat straks verleden tijd.

 
KIJK OOK: Premature tweeling vecht hand in hand voor hun leven op vaders borst
Deze tweeling werd 11 weken te vroeg geboren en wogen beide nog geen kilo. Terwijl ze vechten voor hun leven houden ze liefdevol elkaars hand vast. Een uniek en heftig moment, vastgelegd op beeld.

MEER LEZEN?

Auteur: Noortje Molenaar – Bron: AD – Beeld: Shutterstock