Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: doorslapen is het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk als gedacht

Is je kind (bijna) één jaar en slaapt hij nog niet door? Heel vervelend voor je eigen nachtrust, maar zeker niets om je zorgen om te maken. Nieuw onderzoek laat zien dat dit geen invloed heeft op de ontwikkeling van je baby en bovendien véél gebruikelijker is dan je misschien zult denken.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons zonder camera van dit jaar

Veel ouders kijken halsreikend uit naar het moment dat hun baby tussen de zes en twaalf maanden oud is en ’s nachts begint met doorslapen. Maar nu blijkt dat die mijlpaal door een groot deel van de baby’s helemaal niet wordt behaald in die periode. Zo blijkt bijna de helft van de kinderen (43 procent) rond de eerste verjaardag nog niet acht uur lang onafgebroken te slapen ’s nachts. Meer dan een kwart lukt het ook niet om zes uur achtereen te slapen zonder wakker te worden. Tip: Hier vind je fijne babyslaapzakken en -pyjama’s.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Geruststelling

De studie, waarbij 400 kinderen onderzocht zijn, toont bovendien aan dat de kinderen die niet zes of acht uur achter elkaar sliepen, geen extra problemen hadden met taal, hun ontwikkeling of leervermogen. Onderzoeksleider dr. Marie-Helene Pennestri, van McGill University in Canada, stelt: ‘De overgang naar ouderschap is een kwetsbare periode en het zal voor veel ouders een geruststelling zijn om te weten dat doorslapen het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk is. Zo slaapt 38 procent van de kinderen met zes maanden nog geen zes uur aaneengesloten en 28 procent doet dit ook nog niet met twaalf maanden.’

Tip: dit is een gemiddeld slaapschema voor baby’s het eerste jaar

Tips voor doorslapen

Het mag dan volkomen normaal zijn als je baby na 6 maanden nog niet doorslaapt, leuk is anders… Gelukkig zijn er verschillende methodes om je kind te helpen doorslapen. Ook hebben we nog wat handige tips:

Advertentie
 1. Zorg voor rust overdag

  Een baby doet enorm veel indrukken op en is gauw overprikkeld. Zelfs een langzaam draaiende mobiel boven de box kan al druk zijn voor een baby, want alles is nieuw. Hoe meer indrukken – van bijvoorbeeld de tv, ruziënde ouders of een te grote hoeveelheid speelgoed – hoe groter de kans dat een baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt.

 2. Routine en regelmaat

  Voeding, samen spelen, zelf spelen en daarna slapen. Door een vaste volgorde weet een baby waar hij aan toe is. Het is belangrijk voor hem dat hij herkent wat er gaat komen. Lees hier hoe je een vertrouwd slaapritueel ontwikkeld.

 3. Op het juiste tijdstip in bed

  Let goed op de eerste tekenen van moeheid, zoals wrijven in de oogjes, gapen, wegkijken of jengelen. Die timing is belangrijk, want als je de moeheidssignalen niet opmerkt en je kind gaat te laat naar bed, komt hij moeilijk in slaap. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe vermoeider, hoe meer een kind protesteert om te gaan slapen.

  Tip: Zo bepaal je de ideale bedtijd voor je kind

  Advertentie
 4. Denk aan jezelf

  Gebroken nachten horen er dan misschien bij, dodelijk vermoeiend is het wel. Om te voorkomen dat je echt oververmoeid raakt, is het slim om goede afspraken met je partner te maken. Wie gaat er wanneer uit? Trek je het allebei echt niet meer? Laat je baby dan een nachtje logeren bij opa en oma, zodat jullie allebei eens een nacht heerlijk kunnen doorslapen.

Bron: Daily Mail Beeld: Shutterstock


Christine Spanjaard

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier