door

Doorslapen is het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk als gedacht

Is je kind (bijna) één jaar en slaapt hij nog niet door? Heel vervelend voor je eigen nachtrust, maar zeker niets om je zorgen om te maken. Nieuw onderzoek laat zien dat dit geen invloed heeft op de ontwikkeling van je baby en bovendien véél gebruikelijker is dan je misschien zult denken.

Veel ouders kijken halsreikend uit naar het moment dat hun baby tussen de zes en twaalf maanden oud is en ’s nachts begint met doorslapen. Maar nu blijkt dat die mijlpaal door een groot deel van de baby’s helemaal niet wordt behaald in die periode. Zo blijkt bijna de helft van de kinderen (43 procent) rond de eerste verjaardag nog niet acht uur lang onafgebroken te slapen ’s nachts. Meer dan een kwart lukt het ook niet om zes uur achtereen te slapen zonder wakker te worden.

Advertentie

Geruststelling

De studie, waarbij 400 kinderen onderzocht zijn, toont bovendien aan dat de kinderen die niet zes of acht uur achter elkaar sliepen, geen extra problemen hadden met taal, hun ontwikkeling of leervermogen. Onderzoeksleider dr. Marie-Helene Pennestri, van McGill University in Canada, stelt: ‘De overgang naar ouderschap is een kwetsbare periode en het zal voor veel ouders een geruststelling zijn om te weten dat doorslapen het eerste jaar helemaal niet zo gebruikelijk is. Zo slaapt 38 procent van de kinderen met zes maanden nog geen zes uur aaneengesloten en 28 procent doet dit ook nog niet met twaalf maanden.’

Tip: dit is een gemiddeld slaapschema voor baby’s het eerste jaar. 

Bron: Daily Mail Beeld: Shutterstock