Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Draai jij je bij elke 'mama' om? Heel normaal!

Naast de 'twee is nee'-fase is er misschien nog een reden dat de peuterleeftijd zo intensief kan zijn: stemmen van tweejarigen zijn amper van elkaar te onderscheiden.

Advertentie

Daarom ben je zo uitgeput na een middagje in de speeltuin met je peuter: je staat bij elke ‘mamááá’ meteen in de actie-stand! En je bent niet de enige, want wat blijkt uit nieuw onderzoek? Het is niet te doen om de stemmen van tweejarigen uit elkaar te houden. Peuters klinken allemaal hetzelfde.

Peuterstemmen

Onderzoekers aan de Universiteit van Toronto gebruikten de stemmen van meer dan vijftig kinderen van tweeënhalf jaar oud. Ze lieten opnames van de kinderstemmen aan studenten horen. Wat bleek? De peuterstemmen waren amper uit elkaar te houden.

Volwassenen

De studenten kregen ook stemmen van volwassenen te horen. Die wisten ze in 65 procent van de gevallen te onderscheiden, maar bij peuterstemmen konden ze bij slechts veertig procent horen om welk kind het ging.

Moeders

Nu waren het natuurlijk niet de moeders die door de onderzoekers werden gevraagd om naar de kinderstemmen te luisteren. Het geluid van je eigen peuter herkennen is toch iets makkelijker. Maar toch: schaam je niet als je bij elke ‘mama’ opkijkt. Want het is bewezen: alle kinderstemmen lijken op elkaar.

Bron: ScienceDaily – beeld: Shutterstock