Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

dreumes_leert_van_humor

Dreumes leert beter met humor

Niets leuker dan samen lachen met je kind. Nu blijkt dat opvoeden met humor ook hartstikke nuttig is: je kind kan er namelijk van leren! Als hij iets op een grappige manier krijgt uitgelegd, dan onthoudt hij het beter.

Dat blijkt uit onderzoek van de Université Paris Descartes.

Advertentie

Eendje harken

De onderzoekers lieten 53 anderhalfjarigen zien hoe je met een kartonnen hark een speelgoedeendje te pakken kunt krijgen. Bij de helft van de kinderen deden ze dat op een neutrale manier. De andere helft kreeg de grappige uitleg: nadat de onderzoeker het eendje naar zich toe had geharkt, gooide hij het op de vloer en lachte daar om. Van de 37 dreumesen die de grappige demonstratie kregen, moesten er 16 om de onderzoeker lachen.

Nadoen

Na de demonstratie legde de onderzoeker de kartonnen hark op grijpafstand van de kinderen. 93,7% van de dreumesen die pret hadden gehad om de uitleg pakten de hark en deden het trucje na. Van de kinderen die niet hadden gelachen om de grappige demonstratie, pakte maar 19% de hark en van de kinderen die een neutrale uitleg kregen 25%. Grappen en grollen hebben dus een positief effect op het leren, maar wel alleen als je kind de humor er ook van inziet.

Kanttekening

De onderzoekers plaatsen zelf 1 kanttekening bij het onderzoek: het zou kunnen zijn dat niet specifiek het lachen de truc is, maar dat elke positieve leerervaring werkt. Om daar achter te komen willen ze nog meer onderzoek doen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Research Digest – Foto: 123rf


Lees meer:
Belevingswereld van een dreumes