Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Drinkpakjes voor kinderen: meer suiker dan in cola’

Veel van de populaire drinkpakjes die kinderen mee naar school krijgen, zijn ongezonde suikerbommen. Bijna 1 op de 4 pakjes bevat zelfs meer suiker dan cola.

Advertentie

Dat meldt organisatie Foodwatch die 194 pakjes drinken van de 5 grootste supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl en Aldi)  heeft onderzocht.

Kwart drinkpakjes meer dan 5 suikerklontjes

In de pakjes bleek gemiddeld 16,2 gram suiker te zitten, dat is evenveel als 4 suikerklontjes à 4 gram. In dezelfde hoeveelheid cola zitten 5 suikerklontjes. Bijna een kwart van de drinkpakjes bevat zelfs meer suiker. Te veel suiker binnenkrijgen kan leiden tot diabetes type 2, hartziekten en beroerte. Vanwege deze risico’s waarschuwde de Gezondheidsraad afgelopen najaar al in haar nieuwe richtlijnen goede voeding voor een te hoge consumptie van gezoete dranken.

LEES OOK: Minder suiker? Kind direct gezonder

Vooral yoghurtdrinks zijn megazoet

Uitschieters zijn de yoghurtdrinks van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus. Daar zitten meer dan 6 suikerklontjes in per pakje. ‘Een keer een pakje kan geen kwaad. Maar sommige kinderen krijgen dit elke dag mee naar school. Als je dit drinkt in de ochtendpauze, in de middagpauze en wanneer je thuiskomt, drink je ongezien bijna 20 suikerklontjes per dag’, zegt Foodwatch.

Advertentie

Om deze drinkpakjes gaat het

Deze drankjes spannen de kroon met het aantal suikerklontjes per pakje:

Foodwatch tabel kinderdrankFoodwatch 2

Andere zoetstof is geen gezond alternatief

Er zijn ook pakjes waar weinig suiker in zit. Daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd. Foodwatch: ‘Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. En dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon.’

LEES OOK: Hoe ongezond is snoepen eigenlijk?

Maatregelen

Foodwatch wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid ingrijpt. Nu wordt het vooral aan de voedingsindustrie zelf overgelaten om producten te ontwikkelen die minder suiker, vet en zout bevatten. De organisatie wil dat de minister zelf maatregelen gaat nemen.

Advertentie

Auteur: Irene de Waal – bron: foodwatch – foto: Shutterstock