Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Duurzaam én inclusief: dit zijn de speelgoedtrends van 2021

Terwijl je kind driftig aan zijn verlanglijstje werkt, ben jij al langzaam aan het bedenken wat hij daadwerkelijk in de schoen of onder de kerstboom krijgt. Benieuwd naar de laatste trends in speelgoedland en waar andere ouders dit jaar massaal voor gaan? Je leest het hier.

Met Sinterklaas en Kerst in aantocht, zijn er ook weer speelgoedtrends te zien. Herken jij ze in de verlanglijstjes van jouw kinderen? Of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Dit zijn dé speelgoedtrends tijdens de feestdagen van 2021.

Advertentie

De speelgoedtrends van 2021

1. Hoe duurzamer, hoe beter

Duurzaam hout, kurk, wol, eco-vriendelijke verpakkingen: we letten steeds vaker op of speelgoed wel duurzaam is. En maar goed ook, want het is beter voor het milieu en voor de gezondheid van je kind. De trend werd ingezet met houten speelgoed, maar dit jaar is speelgoed dat gemaakt is van natuurlijke materialen als bamboe, kurk, wol en rubber ook in trek. Ook kiezen ouders voor speelgoed dat kinderen iets leert over klimaat en duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van een bordspel of experimenteerkits.

Cadeau-inspiratie nodig? 9x duurzaam speelgoed waar elk kind blij van wordt

2. Klassiekers zijn nog altijd populair

Het meest geliefde speelgoed waaraan Nederlandse kinderen en volwassenen dierbare herinneringen hebben, wordt ingenomen door de grote speelgoedmerken. Dat blijkt uit onderzoek van Amazon.nl. Lego, Barbie, Playmobil, Baby Born en Monopoly staan al jaren bovenaan de verlanglijstjes van kinderen en dat is ook in 2021 zo. Monopoly en Playmobil doen de beste zaken: dit speelgoed behoort tot het bestverkochte speelgoed van ons land.

3. Speelgoed is nu ook inclusief en genderneutraal

De tijd dat een meisje standaard een pop cadeau kreeg en een jongen een speelgoedauto is voorbij. Speelgoed is steeds vaker genderneutraal. Dat is ook te zien aan de speelgoedverpakkingen: merken kiezen steeds minder voor roze of blauw en steeds vaker voor neutrale kleuren. Ook is speelgoed steeds inclusiever, poppen zijn bijvoorbeeld met alle huids- en haarkleuren verkrijgbaar. Poppenmerk Coloured Goodies, dat een winkel heeft in Amsterdam-Noord, staat bekend om de grote diversiteit aan poppen. Zo zijn er poppen met het downsyndroom, poppen met albinisme, poppen met een hoofddoek en poppen met afrohaar verkrijgbaar.

4. Spellen die ook leuk zijn voor volwassenen

Bordspellen zijn populairder dan ooit. Bij sommige gezinnen wordt de boekenkast zelfs ingeruild voor een spelletjeskast. Naast de klassieke spellen, komen er steeds meer strategische bordspellen op de markt en deze zijn erg populair onder volwassenen. Deze trend was er al, maar door corona is hij nog groter geworden.

Check hier de top 10 bordspellen voor peuters, kleuters en oudere kinderen.

5. Speelgoed uit de jaren ’70 en ’90 zijn weer in trek

Dit jaar is er veel speelgoed terug van weggeweest. Neem rolschaatsen: die bestaan al 200 jaar maar waren met name in de jaren ’70 razend populair. Nu maken rolschaatsen opnieuw een comeback met vintage ontwerpen in vrolijke kleuren. Ook zijn steps weer helemaal in trek bij kinderen, net als knikkers en knikkerbanen.

6. Games, films en series hebben grote invloed

Een grote trend is dat er steeds meer speelgoed en games komen die gebaseerd zijn op films en series, of andersom. Denk aan Paw Patrol die binnenkort met een film in de bioscoop komt en het bijbehorende speelgoed dat verkrijgbaar is. En sinds het succes van de Netflixserie The Queen’s Gambit is schaken weer helemaal populair, ook bij kinderen – al dan niet aangestoken door hun ouders.

Lees ook: Het leukste houten speelgoed voor je kind

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, NHnieuws, Amazon.nl – Beeld: Getty Images