Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

20 simpele manieren om in 2021 een nóg betere ouder te zijn

Natuurlijk heb je die beker voor ’BEST MOM EVER’ allang binnengesleept, toch er is altijd ruimte voor verbetering, zoals sportmannen en -vrouwen dat zo mooi zeggen. Dus bij deze: twintig simpele manieren om het komende jaar een nóg betere ouder te zijn!

Advertentie
 1. Leg je telefoon wat vaker weg
  Werk, een druk sociaal leven, je eigen ouders en een gezin om voor te zorgen: je telefoon wegleggen is zo makkelijk nog niet. Dé truc: zet hem niet uit, maar leg hem ondersteboven. Druk tegelijk het ‘maantje’ aan dat staat voor ‘niet storen’ (iPhone) en zet de belangrijkste bellers in je favorieten. Zo kom je niet in de verleiding door alle meldingen die voorbij komen en gaat je telefoon alleen af wanneer je door iemand gemarkeerd als favoriet wordt gebeld. Lees ook: Veel op je telefoon? Uit onderzoek blijkt: dit doet het voor de band met je kind.
 2. Zet jezelf op nummer één
  Cliché maar zo waar: zorg naast het gezin ook goed voor jezelf. Immers het eerste dat erbij inschiet wanneer je tijd te kort komt en het laatste dat ook maar een beetje belangrijk lijkt op je to-do lijstje. En dat terwijl je mentale gemoedstoestand super importanté is. Happy you, happy family! Tip: Gun jezelf tijd voor een lekker stomend bad! Tijdschrift en kop thee erbij… zennnn
 3. Laat activiteiten vallen
  Neem alle verplichtingen (grootouders die zeuren om bezoek, het liefst elke dag) en activiteiten van de kinderen (maakt pianoles nog steeds gelukkig?) eens goed onder de loep en laat eventueel dingen vallen. Doe alleen de dingen die jullie écht willen doen en spreek bijvoorbeeld met familie wat vaste dagen af voor komend jaar. Zo komt er wellicht meer tijd vrij in de agenda en dat geeft weer (adem)ruimte, ook voor quality time als gezin.
 4. Stel een vraag eens anders
  Een slim trucje dat kan zorgen voor een goed gesprek met je kind. Wanneer de schoolbel gaat en je hummel komt aangelopen, antwoordt hij al snel ‘goed’ op de vraag ‘Hoe was school?’. Door je vraag anders en specifieker te stellen krijg je eerder een verrassend of uitgebreid antwoord. Ook handig om toe te passen aan de eettafel of tijdens het voorlezen/naar bed brengen. Tips: zo vertelt je kind meer over school.
 5. Luister naar het antwoord
  En dat brengt ons bij de volgende tip: luister goed naar het antwoord. Soms ratelt je kind aan één stuk door en soms krijg je radiostilte. Als je kind voelt dat het je heus niet is ontgaan wat hij te vertellen had, raak je meer betrokken en komt hij in het vervolg sneller naar je toe wanneer er iets is gebeurt (positief en negatief).
 6. Streef niet naar perfectie
  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en betrappen onszelf er ook nog steeds op, wanneer er weer een perfect leven voorbij lijkt te komen tijdens het scrollen op Instagram máár… Stop met vergelijken. Want wat blijkt: daar wordt niemand blij van. Focus je liever op de dingen die er echt toe doen.
 7. Geef positieve feedback
  Zeg wáárom je trots bent op je kind, en niet alleen dát je trots bent op je kind. Het aanmoedigen met woorden heeft een groot effect op je kind, ook wanneer zij later volwassen zijn. Het is iets waar zij sneller aan terug denken als ze door een moeilijke tijd gaan of bijvoorbeeld gaan twijfelen aan zichzelf (hallo puberteit).
 8. Doe niet alles vóór je kind
  Er zijn ouders die ’te veel’ doen voor hun kind. En ‘overparenting’ zoals dat heet, zal je kind op de lange termijn niet helpen. Het is goed als je kind bijvoorbeeld weet wat verveling inhoudt, en dat ze ontdekken hoe zij zichzelf kunnen vermaken, net als het uitvoeren van klusjes, het maken van surprises (Sinterklaas) en hun eigen huiswerk leren maken. Bijspringen kan altijd, maar je kind alles op een presenteerblaadje aanreiken daar help je hem of haar niet mee. Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om je kind te stimuleren zelfredzaam te zijn.
 9. Wees aanwezig
  Als je tijd spendeert met je kind, wees er dan ook echt bij. Niet alleen fysiek maar óók mentaal. Of het nu gaat om praten, spelen, lachen, koken, sporten of lezen… Een kind is maar een kind voor even. Het strijkgoed of die twee e-mails kunnen echt wel wachten.
 10. Eén-op-één tijd inplannen
  Of het nu gaat om een groot uitstapje of iets kleins, zoals een gezamenlijke fietstocht door de buurt, kies elke week één activiteit die je kunt ondernemen om nog meer in verbinding te staan met je kind. Hoe meer kinderen, des te belangrijker het is om dit soort één-op-één tijd met elkaar door te brengen. Al is het maar voor even, het is een cadeau voor het kind om je volledige aandacht te hebben. Lees ook: 19 alternatieve manieren om liefde voor je kind te uiten.
 11. Vraag om hulp
  Hoewel het soms als een zwakte kan voelen, is het juist een kracht om hulp te kunnen vragen wanneer je dit nodig hebt. Beseffen dat je best wat hulp kunt gebruiken, of het nu van je partner, een vriendin of de kinderarts is, is belangrijk. Je vindt het vast fijn als je een ander kan helpen, dat geldt dus ook andersom.
 12. Wind er geen doekjes om
  Soms is het belangrijk om met kinderen te praten over moeilijke onderwerpen of iets waar een taboe op ligt. Of het nu over de dood, pesten of seks gaat, wees eerlijk en open. Oftewel, recht door zee! Laat zien dat het normaal is om over dit soort dingen te praten, ook als het gevoelig ligt. Mochten zij er nog eens vragen of zorgen over hebben, wordt het eerder bespreekbaar gemaakt. Lees hier meer over seksuele voorlichting geven aan je kind (tips per leeftijd).
 13. Schroom niet de oppas te bellen
  Regel een oppas, ook als er géén romantische date night op de planning staat. Voel je stress en ben je geholpen met een extra paar ogen op de kinderen? Doen! Al is het maar zodat je even rustig kan douchen of naar de supermarkt kan rennen. Het geeft jou ruimte om wat dingen op orde te maken en een oppas is blij met wat extra uren. Meer weten? Zo vind je een betrouwbare oppas.
 14. Copy + paste
  Het is bewezen dat kinderen het gedrag van hun ouders kopiëren. Probeer dus ook dit jaar weer het goede voorbeeld te geven. Voor voorbeeldige mini-me’s zonder dat je daar je best voor moet doen.
 15. Vier klein geluk groots
  Wacht niet tot een goed rapport of de eerstvolgende feest- of verjaardag maar vier elke mijlpaal, overwinning en prestatie, al zijn ze nog zo klein! Met het halen van een ijsje bijvoorbeeld, een cadeautje of een warme chocolademelk buiten de deur.
 16. Begin een nieuwe traditie
  Niets zo leuk als nieuwe herinneringen maken met het gezin. Tradities die zij, wanneer zij volwassen zijn, misschien later wel voortzetten. Hierbij alvast wat feestelijke ideeën, die je ook prima op een ander moment in het jaar kunt doen.
 17. Vertrouw op jezelf
  En op jouw beslissingen. Gooi ongevraagd advies in de prullenbak en leer te vertrouwen op jezelf. Het gezegde ‘mamma knows best’ kwam heus niet uit de lucht vallen. Jij kent je kinderen door en door en weet wat het beste voor hen is. Vertrouw daar dus op.
 18. Maak tijd voor romantiek
  Relaties zijn hard werken. Voeg daar nog kinderen aan toe en het wordt nog een tikkie lastiger om tijd voor elkaar vrij te maken. Ga regelmatig op date, maak tijd vrij voor romantiek en check hoe het met elkaar gaat zonder het over de kinderen te hebben. 16 tips: zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby.
 19. Geef een ervaring cadeau
  Komt er een verjaardag aan en heb je geen idee wat je moet geven? Een van de dingen die kinderen zich het meest zullen herinneren van hun jeugd zijn de ervaringen die zij hebben meegemaakt, en niet zo zeer het speelgoed dat zij hebben gekregen. Niets leuker dan een ervaring cadeau te geven en samen iets te ondernemen!
 20. Lang leve het kind-zijn
  Twee keer knipperen en ze zijn alweer gegroeid. Van vragen als ‘waarom is de lucht blauw’ tot gewoon een potje hinkelen op straat: er komt een moment dat dat niet meer vanzelfsprekend is. Geniet er samen als gezin van, nu het nog kan.

Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Advertentie