Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Een (bijna) schermloze zomervakantie: goed idee of niet realistisch?

Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ook niet uit dat van onze kinderen. Zitten ze niet op hun telefoon, dan kijken ze wel een vlog op de iPad of zijn ze aan het te gamen. En anders is er altijd nog de 'good old' televisie. Knettergek word je er soms van! Niet voor niets zijn er heel wat ouders die schermgebruik in de vakantie aan banden leggen. Maar hoe realistisch is dat?

Zo ook onze koning en koningin. Zij kondigden vorig jaar aan twee of drie schermloze weken in te lassen tijdens de vakantie, voor hun dochters én voor henzelf. Waren de prinsesjes waarschijnlijk niet heel blij mee en het zou ons niet verbazen als Máxima en Willem-Alexander het zelf ook nog best lastig vinden. Want laten we eerlijk zijn, niet alleen onze kinderen staren een groot deel van de dag naar een scherm, wij ouders doen het zelf ook. Goed idee dus: een volledig schermloze vakantie of is dat overdreven? Deskundigen hebben hier verschillende ideeën over.

Advertentie

Dit zeggen deskundigen

NOS Nieuws vroeg drie deskundigen wat zij van dit idee vinden: een paar weken (bijna) geen telefoon, tablet of tv. Mediapedagoog Freek Zwanenberg is voor. ‘Het is heel belangrijk om aan kinderen te leren dat je ook zonder kan. Zij groeien immers op in een tijd waarin er altijd schermen zijn.’ Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont is het volledig met hem eens: ‘Kinderen krijgen dan meer echt contact met elkaar en bewegen meer.’ En ben je bang dat je kind zich zal gaan vervelen? Helemaal niet erg. Je af en toe vervelen is namelijk heel goed voor kinderen, zo bevestigt ook Pont.

Helemaal niet of af en toe?

Maar is cold turkey alle schermen wegdoen wel realistisch? Je wilt tenslotte waarschijnlijk wel foto’s maken met je telefoon of in je vakantiehuis het adres van de dichtstbijzijnde supermarkt opzoeken. En datzelfde geldt misschien ook voor je kinderen. Is het daarom niet beter om een tussenvorm te hanteren, dus bijvoorbeeld geen games en video’s, maar wel af en toe je berichten checken? Of, een andere optie, alleen op gezette tijden mag er op een beeldscherm gekeken worden.

Zwanenberg zou voor een tussenvorm gaan: een dag of dagdeel schermloos bijvoorbeeld. ‘Ik gun alle kinderen een paar weken offline, maar je creëert daardoor zo’n groot contrast met de realiteit.’ Bovendien denkt hij dat kinderen na zo’n schermloze periode helemaal niet minder of bewuster met media omgaan. ‘Zij groeien op in die wereld, dus je moet als ouders laten zien dat de offline wereld het belangrijkst blijft.’

Pont zou er eerder voor kiezen om kinderen de hele vakantie bijvoorbeeld alleen ’s avonds een scherm te laten gebruiken, dus even televisie kijken of op hun telefoon. Baalt je kind hier flink van, dan heeft hij pech. ‘Jij moet regels stellen en ferm opvoeden. Niemand anders gaat het doen.’

Tips: zo maak je kinderen mediawijs

Goed voor je huwelijk

Minder vaak op een scherm turen is natuurlijk niet alleen goed voor kinderen, maar zeker ook voor ouders. Laten we eerlijk zijn, de meeste van ons hebben hun telefoon nagenoeg altijd bij de hand en de laptop staat onder het mom van werk of andere belangrijke zaken vaker open, dan stiekem eigenlijk nodig is. En welk stel ligt er niet weleens naast elkaar in bed, terwijl je allebei op je eigen telefoon of tablet zit te kijken? Kortom, zo’n schermloze vakantie is ook voor heel veel ouders wel eens goed. En wie weet knapt je relatie er nog van op ook.

Mediapedagoog tipt: zoveel schermtijd per leeftijd is oké. 

Quality time gezin

Volgens Denise Bontje, coördinator Kind en Media, is het bovendien goed voor de relatie met je kind(eren). Wie laat z’n kind niet weleens een spelletje op de telefoon op iPad doen in een restaurant om extra lang te kunnen tafelen of een goed gesprek te kunnen voeren? ‘In de vakantie kunnen ze best merken dat ze dat helemaal niet nodig hebben om zich te kunnen vermaken’, zegt Bontje. ‘Wij denken vaak dat het lastig is voor de kinderen, maar misschien denken zij wel ‘o, lekker’.

Kortom, doe eens een potje Uno als jullie aan tafel zitten of, beter nog, praat met elkaar zonder afleiding van telefoons of andere beeldschermen. En ga dan niet zelf af en toe wel op je telefoon kijken omdat het zogenaamd zo belangrijk is. Want over een ding zijn alle deskundigen het eens: zelf het goede voorbeeld geven is ook in dit geval super belangrijk. Hoe lastig je het stiekem ook vindt.

Hoe pak jij het aan?

Wat is bij jullie de ‘scherm-policy’ tijdens de vakantie? Gelden er strengere regels dan normaal, zijn beeldschermen even helemaal verboden of heb je hier hele andere ideeën over? We zijn benieuwd. Deel op onze Facebook-pagina hoe jullie dit aanpakken tijdens de zomervakantie.

Hoogleraar: ‘Maak voor de geboorte afspraken over schermtijd, anders ben je te laat’.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOSnieuws, Shutterstock