Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een derde van de ouders weet niet wat kinderen tot 6 jaar doen op een beeldscherm

Kinderen tot en met zes jaar kijken bijna twee uur per dag naar een beeldscherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Het zijn vooral filmpjes op YouTube waar peuters en kleuters zonder ouderlijk toezicht naar kijken.

Dit blijkt uit een onderzoek van Iene Miene Media, dat vandaag tijdens de Media Ukkie Dagen 2017 wordt gepresenteerd. De Media Ukkie Dagen 2017 vinden plaats van 31 maart tot en met 7 april en staan dit jaar in het teken van ‘Slim opgroeien met schermen’. In heel Nederland zijn er tijdens deze dagen allerlei activiteiten.

Advertentie

Televisie in de slaapkamer

De televisie is het populairste scherm voor kinderen (82%), gevolgd door de tablet (64%) en de smartphone (37%). Ook heeft 13% van de kinderen tot en met zes jaar een televisiescherm op hun kamer.

Begeleiding nodig

Opvoeddeskundige Krista Okma vindt het aantal kinderen in Nederland met een televisie op de slaapkamer verontrustend. ‘Als je je peuter of kleuter op zijn slaapkamer tv laat kijken, is het lastig om in de gaten te houden waar hij naar kijkt. Peuters en kleuters hebben nog begeleiding nodig. Kinderen snappen niet dat wat ze op tv zien, niet echt is. Het is voor de ontwikkeling van je kind beter als je bij enge beelden bijvoorbeeld direct kunt uitleggen dat het niet echt is wat ze zien.’

Uit het onderzoek blijkt ook dat 87% van de kinderen nog boeken leest, een stijging van 31% vergeleken met 2016. Wel is de gemiddelde voorleestijd flink afgenomen. In het onderzoek van 2016 was dit nog 44 minuten per dag, nu is dat 27 minuten.
Op de tweede plaats staat met 79% het kijken van filmpjes, bijvoorbeeld via YouTube. Educatieve spelletjes staan net als in 2016 op de derde plaats. Dit jaar met 60%, een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is dat het vaker moeders dan vaders zijn die deze activiteiten begeleiden.

Veelgestelde vragen van ouders

Veelgestelde vragen van ouders over het mediagebruik van hun kinderen zijn: hoe kan ik de online veiligheid van mijn kind garanderen? (51%), hoe hou ik het gebruik van beeldschermmedia in de hand? (48%) en is de content die mijn jonge kinderen bekijken goed voor ze? (46%).

Tips voor ouders

Vijf tips om je kind slim te laten opgroeien met schermen:

  1. Veiligheidsinstellingen en filters helpen voorkomen dat je kind ongeschikte dingen te zien krijgt.
  2. Probeer van jongs af aan al goede afspraken te maken, zodat je kind je erbij roept als hij iets geks of naars ziet.
  3. Door regelmatig mee te kijken en met je kind te praten over wat hij op een scherm ziet, weet je hoe hij mediabeelden ervaart en wordt het gewoon voor je kind om jou hierover te vertellen. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid.
  4. Toets adviezen van experts en andere ouders voor het vinden van geschikte apps, filmpjes en andere media. Heb je eenmaal media gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelingsniveau van jouw kind, bied dan regelmatig hetzelfde boekje, filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.
  5. Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Dit kunnen ze alleen leren in het ‘echte leven’ en niet via een scherm. Zorg daarom dat media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Contact met anderen, buitenspelen, bouwen en knutselen: het is allemaal goed voor de ontwikkeling van elk kind.

BEKIJK OOK: Een week zonder schermen: Tanja Jess en haar gezin deden het

MEER LEZEN?

Bron: Iene Miene Media en Mediawijzer.net