Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Een kind moet meer dan 2 ouders kunnen hebben’

Een kind moet meer dan twee ouders kunnen hebben die wettelijk als ouder erkend zijn. Ook voor draagmoederschap, waarbij een vrouw een kind krijgt voor een ander, moet een wettelijke regeling komen.

Dat schrijft de Staatscommissie Herijking Ouderschap vandaag in een advies aan minister van Justitie Ard van der Steur.

Advertentie

Van 2 naar 4 ouders

In het advies wordt aangeraden de huidige wet te wijzigen. De commissie wil dat meer dan 2 ouders wettelijk erkend moeten kunnen worden. Maximaal 4 juridische ouders mogen het kind in hooguit 2 huishoudens verzorgen, opvoeden en het gezag uitoefenen. Ook willen zij dat het kind wettelijk het recht krijgt om inzicht te krijgen in zijn ontstaan.

‘Regenbooggezinnen’

Er zijn tegenwoordig steeds meer gezinssituaties die anders zijn dan het traditionele gezin met een vader en een moeder. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen met homoseksuele ouders, samengestelde gezinnen en gezinnen waarin meer mensen met elkaar kinderen verzorgen. Deze gezinnen worden ook wel ‘regenbooggezinnen’ genoemd.

Handtekeningenactie

Door de huidige wet komen dit soort gezinnen regelmatig in de problemen op het gebied van onder andere vakanties, erfenissen en medische beslissingen. Ouders van Nu heeft daarom afgelopen september samen met het COC en de stichting Meer dan Gewenst een handtekeningenactie opgezet. Het doel? Staatscommissie Herijking Ouderschap nogmaals wijzen op het belang van dit onderwerp. Het lijkt er nu op dat dit is gelukt.

Van der Steur staat positief tegenover de voorstellen voor het meerouderschap en -gezag. Hij zal gaan bekijken of en hoe de tientallen aanbevelingen uit het rapport uit te voeren zijn.

BEKIJK OOK: In deze video komen regenbooggezinnen zelf aan het woord.

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Het Parool/KIJK- Beeld: Shutterstock