Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een succesvol kind? Dit kun je beter niet zeggen (en dit juist wel)

Sla jij je kind ook regelmatig om de oren met goedbedoelde adviezen als ‘Haal altijd het beste uit jezelf!’ of ‘Houd altijd een einddoel voor ogen’? Hartstikke lief bedoeld natuurlijk, maar werkt zoiets ook echt motiverend óf werkt het juist averechts?

Volgens onderzoeker Emma Seppäla is vooral het laatste het geval. Als je wilt dat je kind later écht succesvol wordt, doe je er volgens haar goed aan om dit soort adviezen juist achterwege te laten.

Advertentie

Burn-out

Als ouder heb je natuurlijk het beste voor met je kind, maar volgens Emma kunnen dergelijke adviezen een burn-out veroorzaken en op die manier juist tot minder succes leiden. De onderzoeker schreef daarom een boek over de weg naar geluk: The Happiness Track.

Drie adviezen

Maar wat doen ouders verkeerd? Hier drie adviezen die ouders vaak geven versus de adviezen die je volgens Emma beter kunt geven.

1. Ouders: ‘Houd je einddoel in de gaten’

Beter is: ‘Leef in het moment’

Het is heel lastig om steeds maar met één ding bezig te zijn. Uit onderzoek is gebleken dat onze gedachten de helft van de tijd afdwalen en we aan andere dingen denken. Kinderen die zich continu focussen op de toekomst – bijvoorbeeld op het halen van goede cijfers – hebben daar vaker last van. Uiteindelijk kan het stellen van een einddoel, dus een averechts effect hebben. In plaats van geconcentreerd bezig te zijn, zijn kinderen juist meer afgeleid.

Volgens Emma kunnen ouders hun kinderen beter vertellen dat ze op dit moment gelukkig moeten zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een gelukkig gevoel mensen 12% productiever maakt.

2. Ouders: ‘Blijf het beste uit jezelf halen’

Beter is: ‘Relax!’

Kinderen maken zich tegenwoordig meer zorgen dan vroeger, aldus Emma. Over cijfers, over of ze wel aan de verwachtingen van de ouders kunnen voldoen en of ze het wel goed genoeg doen op school. Kortom: ze ervaren veel stress. Die stress wordt ook nog eens vergroot, omdat ze zien dat hun ouders het niet veel anders doen.

In plaats van je kinderen nog verder onder druk te zetten door te zeggen dat ze altijd het beste uit zichzelf moeten halen, kun je beter je kinderen leren om te ontspannen. Hoe ze kunnen omgaan met stressvolle momenten? Dat kan volgens Emma met behulp van yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

3. Ouders: ‘Blijf bezig’

Beter is: ‘Verveel je’

Hockey, gitaarles en bijles: ook na schooltijd worden de schema’s van kinderen overladen met activiteiten. Dit is niet per se verkeerd, maar uit onderzoek blijkt dat we eerder briljante ideeën bedenken als we juist helemaal niets doen. Oftewel: vervelen is nuttig.

Dus geef je kind ook tijd om even niets te moeten. Daar worden ze volgens Emma alleen maar creatiever en innovatiever van. Bovendien helpt het kinderen om zich te ontspannen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Quartz Media – Beeld: Shutterstock