door

Een wereldreis met jonge kinderen: waarom wel/niet?

Droom jij er ook van om samen met de kinderen een paar maanden de wereld rond te reizen? Dan kan het handig zijn om die droomreis te maken voordat je kinderen leerplichtig zijn – dus voordat ze 5 jaar zijn. Nog twijfels? Wij geven vijf redenen om je spullen te pakken en ook een paar om nog even te wachten.

Echte reisfanaten laten zich niet belemmeren door de komst van kinderen. Vijf redenen waarom je wel moet gaan.

Advertentie
 1. De quality time is onbetaalbaar

  Welk kind is nou maanden lang elke dag met zowel papa als mama? Deze bijzondere tijd samen neemt niemand jullie meer af.

 2. Je hebt een goede relatie en bent stressbestendig

  Op zo’n lange reis waarin voor kinderen alles steeds verandert, spelen ouders een nog belangrijkere rol dan thuis. Jullie zijn de enige stabiele factor en moeten daarom samen de rots in de branding zijn, het veilige baken.

 3. Je hebt genoeg tijd

  Dus ook de tijd om af en toe een pauze in te lassen. Als ouders moet je goed in de gaten houden dat je kinderen niet overprikkeld, vermoeid of overvraagd raken. Door een paar dagen achter elkaar op een plek te blijven geef je je kinderen wat rust. En het geeft ze ook de mogelijkheid om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, door met leeftijdgenoten te spelen.

 4. Altijd dichtbij

  Voor kinderen is het belangrijk om de relaties met het thuisfront in stand te houden: om contact te houden met opa’s en oma’s, tantes en ooms.  Maar via Skype of Facetime is dat geen enkel probleem.

 5. Happy parents, happy kids

  Ja toch?!

En nog een paar redenen om toch (nog) maar niet te gaan.

 1. Geen herinneringen

  Wanneer je kinderen op zo’n jonge leeftijd (onder vier jaar) meeneemt op zo’n reis dan betekent dat ook dat je kinderen zich daar later niets van zullen herinneren. Je kinderen zullen het met jullie verhalen en de foto’s moeten doen.

 2. Veel voorbereiden

  Er komt veel bij kijken om zo lang achter elkaar weg te gaan. Dus zo’n grote reis heeft vaak wel wat voorbereidingstijd nodig. Waar gaan jullie heen? Wat neem je allemaal mee? Hoe regel je het met werk? Waar betaal je het van?

 3. Voorbeeld geven

  Wil je graag de basis leggen voor voor hun eigen reisgedrag in de toekomst? Wacht dan nog even een paar jaar. Reizen met oudere kinderen zet wel zoden aan de dijk.

Bron: NRC Beeld: Shutterstock