Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eerlijke voogdijverdeling na scheiding zorgt voor minder stress bij kinderen

Kinderen van gescheiden ouders hebben bij een eerlijke verdeling van de voogdij minder last van stress, dan kinderen die voornamelijk bij één van de ouders wonen na een scheiding.

Advertentie

Zelfs bij een slechte verstandshouding tussen de ouders lijkt gedeelde voogdij nog een positief effect te hebben op het kind. Dit blijkt uit een grootschalig Zweeds onderzoek onder achthonderd kinderen. Hierbij werden de stressniveaus van kinderen van gescheiden ouders met een gelijke voogdijverdeling en die van kinderen van gescheiden ouders die voornamelijk door een ouder worden opgevoed, vergeleken.

Minder contact

Volgens onderzoeker Jani Turunen van Stockholm University verliezen kinderen die bij één ouder wonen, het contact met familieleden en vrienden van de andere ouder. Dit zorgt onder andere voor stress. Ook wijst hij op eerdere onderzoeken waaruit bleek dat kinderen zich zorgen maakten over de ouder die ze minder vaak zagen.

Stressniveau kinderen

Tijdens de studie hebben de onderzoekers zich specifiek gericht op de stress die kinderen van gescheiden ouders ervaren. De stress zou bij kinderen afnemen als ze met beide ouders nog goed contact hebben. Dat sommige ouders onderling geen goede relatie hebben, maakt voor het stressniveau van de kinderen volgens dit onderzoek niet uit.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock