Eerste hapjes baby, groenten
door

Eerste hapjes voor je baby: 3 eenvoudige recepten

Kant-en-klaar potje voor je baby? Dat kan, maar zo’n eerste hap is ook zo zelf gemaakt. En als je kind groter wordt, zet je met deze recepten ook in no time grotere maaltijden op tafel.

Eerste hapjes

Vanaf 4 maanden

Advertentie

Dit heb je nodig voor 4 porties van 50 g:
• 225 g doperwten, pompoen of courgette

Schil of schrap de groente indien nodig en spoel voor gebruik goed af. Snij ze in kleine stukjes. Stoom de groente vervolgens in 5-7 minuten gaar en pureer daarna met een staafmixer of in een keukenmachine glad. Te dik? Voeg dan wat water toe.

Op stoom

Probeer groenten zo veel mogelijk te stomen in plaats van te koken. Dan blijven er meer vitamines en smaak behouden. Het hebben van een stoompan of -mand is handig. Heb je die niet? Dan kun je een pan op het vuur zetten met een laagje kokend water van circa 3 centimeter. Doe de ingrediënten in een metalen vergiet of zeef en zet die op de pan.

Potje pompoen-maïs

Vanaf 6 maanden

Dit heb je nodig voor 4 porties:
• 350 g pompoen, in blokjes
• 250 g diepvriesmais, ontdooid
• 2 el kookvocht

Stoom de pompoen in zo’n 9 minuten gaar. Voeg de mais na 4 minuten stomen toe. Pureer de groenten met het kookvocht glad.

Doperwtenstamppot met kip & appel

Vanaf 12 maanden

Dit heb je nodig voor 4 porties:
• 460 g kruimige aardappels
• 80 ml volle melk
• 15 g boter
• 4 takjes bladpeterselie, fijngehakt
• 4 takjes munt, alleen de blaadjes, gehakt
• 150 g kipfilet, in blokjes
• 1 ui, gesnipperd
• 2 tl kerriepoeder
• 1 appel, in blokjes
• 100 g diepvriesdoperwten, ontdooid

Zet de aardappels in een pan net onder water en kook ze in 20 minuten gaar. Verwarm de melk met de boter in een steelpan. De melk mag niet koken. Giet de aardappels af, stamp ze tot een puree en roer de melk, peterselie en munt erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en bak de kipfilet in 10 minuten goudbruin op matig vuur. Voeg de ui en het kerriepoeder toe en bak nog 3 minuten. Roer tot slot de appel en doperwten erdoor, verwarm goed en breng op smaak met peper en zout. Meng het kipmengsel met de puree en serveer direct.

Tip: Maak het wat exotischer door de appel te vervangen door stukjes mango.