Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwemles
door

Eisen voor zwemdiploma's in 2018 flink aangescherpt

Voor het A-diploma zwemmen met lange mouwen en een lange broek: vanaf 1 januari komen er strengere regels voor het afzwemmen. Hiermee komt de nadruk te liggen op overleven in plaats van een 'mooie slag'.

Advertentie

Op 1 januari 2018 wordt de Nationale Norm Zwemveiligheid van kracht. Niet alleen de zwemlessen zien er hierdoor anders uit, het Nationaal Platform Zwembaden komt ook met nieuwe adviezen aan ouders.

Nieuwe eisen

Bij de zwemlessen komt de nadruk te liggen op overleven en niet meer op ‘mooi zwemmen’. Kinderen moeten leren wat ze moeten doen in onverwachte situaties. Zo zullen kinderen vanaf volgend jaar gaan leren wat je moet doen als je bijvoorbeeld achterwaarts in het water valt. Om het A-diploma te halen moeten kinderen met een lange broek en een shirt met lange mouwen kunnen zwemmen. Voor het C-diploma moeten ze met een dikke jas aan door een gat kunnen zwemmen.

Overleven

‘Mooi zwemmen’ wordt minder belangrijk. Oefeningen als de startduik vallen vanaf 2018 dus af. Het gaat er volgens het zwembadenplatform niet alleen om dat kinderen zich kunnen redden in zwembaden, maar juist wanneer zij onverwachts in open water terechtkomen. Deze aangescherpte regels moeten ervoor zorgen dat minder mensen verdrinken.

Advies

Naast de aangepaste zwemlessen geeft het Nationaal Platform Zwembaden ook een dringend advies mee aan ouders. Zo adviseren ze om kinderen door te laten gaan met zwemles tot het C-diploma is behaald. Pas dan kan een kind zich echt redden in open water, zoals de zee of een recreatieplas.

Advertentie

Auteur: Tara Stokdijk – Bron: NOS

Redactioneel – Offer – Voeding zwangerschap

Eten voor twee

Het Ouders van Nu kookboek
Shop nu