Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

eNose herkent darmziekte bij kinderen

Goed nieuws: de vervelende onderzoeken die kinderen met darmproblemen moeten doorstaan zijn wellicht verleden tijd. Onderzoekers van het VUmc hebben de eNose ontwikkeld, een elektronische neus die de geur van de ontlasting van een kind met een darmziekte herkent.

Advertentie

Zowel de ziekte van Crohn als colititis ulcerosa kunnen door de eNose worden opgespoord. Op basis van de geur van de ontlasting kan de elektronische neus kinderen met één van de aandoeningen betrouwbaar van gezonde kinderen onderscheiden. De eNose kan de darmaandoening herkennen wanneer deze actief is, maar ook wanneer deze tot rust is gekomen (remissie).

Vervelend onderzoek (straks) overbodig

De laatste jaren krijgen steeds meer kinderen last van chronische darmziektes. Het opsporen hiervan gebeurt door middel van een endoscopie, een duur en vervelend inwendig onderzoek met een lange dunne slang met daarop een lampje en een camera. Omdat het om een pijnlijke ingreep gaat gebeurt dit bij kinderen alleen onder narcose. Dankzij de komst van de eNose is dit wellicht verleden tijd.

Thuisgebruik

Onderzoeksleider Tim de Meij, kinderarts en maag-darm-leverarts bij het VUmc, ziet nog andere voordelen: ‘De veranderingen in geurprofiel tussen actieve en rustige ziekte maakt deze snuffeltechniek ook een veelbelovende kandidaat voor het thuismonitoren van chronische darmziekten. Patiënten kunnen dan met een eigen eNose thuis zelf meten of er sprake is van actieve ziekte.’

Darmbacteriën

De geur van ontlasting wordt grotendeels veroorzaakt door darmbacteriën. Onderzoekers bekijken nu welke bacteriën verantwoordelijk zijn voor de gevonden geurverschillen. De Meij: ‘Hiermee krijgen we hopelijk een beter beeld van de onderliggende oorzaak van deze aandoeningen. Ook biedt het ons mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe behandelstrategieën.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: VUmc – Foto: VUmc

 

 Lees ook:

Mijn kind heeft buikpijn

Help, mijn kind heeft darmkrampen

Zo verbeter je de stoelgang van je peuter

Advertentie