Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

‘Elke dag een rijstwafel voor kinderen onder de 6 kan schadelijk zijn’

In Zweden werd het al helemaal afgeraden, maar nu waarschuwt ook in België de gezondheidsraad om kleine kinderen liever geen rijstwafels meer te geven. 'Zeker onder de zes jaar moet opgepast worden.'

Advertentie

Dat rijst schadelijk is voor jonge kinderen, is nog lang niet bij alle ouders bekend. Je peuter een rijstwafel geven, wordt juist gezien als een verantwoorde keuze. Het bevat immers weinig calorieën, weinig vet en weinig suiker. Maar ook het Nederlandse Voedingscentrum raadt al langere tijd aan om kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven. Rijst bevat de stof arseen en dat kan op lange termijn kanker veroorzaken.

Oppassen

De Belgische gezondheidsraad heeft nu een officieel advies uitgebracht. ‘Kinderen mogen op zijn tijd best rijst eten, maar vooral niet te veel’, is de boodschap. ‘Zeker onder de zes jaar moet opgepast worden.’ In hun rapport is onder andere te lezen dat twee glazen rijstmelk per dag de blootstelling aan de stof arseen bij een jong kind met zeventig procent doet stijgen. Bij een kind dat twee rijstwafels per dag eet, stijgt de blootstelling met dertig procent. Dat het advies alleen voor jonge kinderen geldt, komt doordat jonge kinderen vatbaarder zijn voor de schadelijke gevolgen van arseen omdat zij in verhouding met hun lichaamsgewicht veel meer voeding binnenkrijgen.

Koemelkallergie

De gezondheidsraad waarschuwt vooral ouders van kinderen met een koemelkallergie of die veganistisch eten. Zij eten en drinken in verhouding vaak meer rijstproducten dan kinderen buiten deze categorie, waardoor ze een groter risico lopen op te veel arseen-inname. De Zweedse gezondheidsraad adviseert ouders dan ook te kiezen voor andere plantaardige melkproducten, zoals sojamelk of amandelmelk. Ook zwangere moeders zouden moeten oppassen met te veel rijstproducten, omdat de arseen via de placenta aan het ongeboren kind kan worden overgebracht.

Gevarieerd eten

Rijst helemaal te verbannen uit de voeding van je kind is volgens de Belgische gezondheidsraad niet nodig. Ook benadrukken ze dat er ‘geen reden is voor paniek.’ Net als het Nederlandse Voedingscentrum zijn ze van mening dat een gevarieerd eetpatroon voor een kind erg belangrijk is. Zo kun je als tussendoortje je kind groente, fruit, een cracker, yoghurt of een boterham geven.

Pap van granen

Gedurende de week is het goed om rijst af te wisselen met aardappelen, pasta of andere graanproducten. Ook is het beter om pap op basis van rijstebloem niet elke dag te geven, maar bijvoorbeeld af te wisselen met een pap op basis van granen. De Nederlandse Gezondheidsraad heeft tot nu toe geen advies uitgebracht over de inname van rijst bij jonge kinderen.

Bron: AD Beeld: Shutterstock


Christine Spanjaard

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu