Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Elke dag nootjes eten goed voor sperma

Zwanger worden? Geef je man dagelijks wat nootjes te snacken. Volgens Spaans onderzoek is een mix van amandelen, hazelnoten en walnoten goed voor de vruchtbaarheid van mannen.

Dagelijks twee handen gemengde nootjes eten zou een positieve uitwerking hebben op zowel de hoeveelheid sperma als de kwaliteit, zo blijkt uit onderzoek van vruchtbaarheidsspecialisten van een Spaanse universiteit.

Advertentie

Betere zwemmers

De experts onderzochten het zaad van 119 gezonde mannen en lieten de helft van de groep voor 14 weken lang dagelijks 60 gram gemengde noten eten. Na twee weken hadden deze mannen gemiddeld 16 procent meer spermacellen, dan de mannen die geen noten hadden gegeten. Ook was er een verbetering te zien in de kwaliteit van het sperma. Zo waren er meer actieve spermacellen, ook waren ze beter gevormd en zwommen ze beter.

Gehalveerd

In de afgelopen veertig jaar is het aantal zaadcellen bij mannen meer dan gehalveerd. Dat heeft geleid tot een reeks wetenschappelijke onderzoeken naar de mogelijke oorzaken hiervan. Luchtverontreiniging, slechte voeding en algemene slechte gezondheid zijn allemaal voorgesteld als mogelijke bijdragende factoren. Zo bleek uit ander recent onderzoek dat omega-3 en antioxidanten als vitamine C, vitamine E, selenium, zink en folaat, de kwaliteit van sperma verbetert.

‘De resultaten van dit onderzoek kunnen koppels mogelijk helpen bij het krijgen van kinderen,’ laat hoofdonderzoek Albert Salas-Huetos, van de Spaanse Universitat Rovira i Virgili weten. Maar hij benadrukt ook dat de impact van het eten van noten beperkt zou kunnen zijn, omdat zoveel andere factoren bijdragen aan de vruchtbaarheid bij mannen.

Bron: De Guardian Beeld: Shutterstock