Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Engelse les op kleuterschool niet slecht voor het Nederlands’

Op steeds meer basisscholen leren kinderen al vanaf het eerste jaar Engels. Terwijl ze dan eigenlijk nog maar net op weg zijn de Nederlandse taal goed te beheersen. Zit dat elkaar niet in de weg?

Advertentie

Volgens het Expertisecentrum Nederlands niet. Sterker nog: leerlingen die al vroeg Engelse woorden en zinnetjes spreken, scoren op latere leeftijd zelfs hoger dan de landelijke norm bij Nederlandse taaltoetsen.

Geen hinder

Dit blijkt uit een onderzoek dat het centrum deed in opdracht van het ministerie van onderwijs. Basisschoolleerlingen die al op de kleuterschool met Engels beginnen, bleken helemaal geen hinder te ondervinden van het leren van die taal.

Stimuleren van moedertaal

‘Het leren van een vreemde taal stimuleert ook de moedertaal, weten we ook uit andere onderzoeken,’ zegt Evelien Krikhaar, die als taalwetenschapper bij het onderzoek betrokken was. ‘Hoe dat komt, weten we niet precies. Vermoedelijk doordat de focus op taalconcepten en woordenschat bij het leren van een vreemde taal de hele taalverwerving stimuleert.’

Engelse les

Op dit moment wordt er op zo’n 1400 basisscholen vanaf de kleuterklas Engels gegeven. Deze scholen geven een half uur tot een uur per week onderwijs in de Engelse taal. Dit gebeurt niet alleen tijdens vakken als tekenen, gym of geschiedenis, maar ook tijdens de fruitpauze of een spelletje tussendoor.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Negen maanden dagboek

Zwangerschapsdagboek - om de mooiste momenten vast te leggen

€15
Bestel nu