Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Europese vrouwen krijgen gemiddeld op déze leeftijd hun eerste kind

Vroeger was het heel normaal om op jonge leeftijd moeder te worden, maar tegenwoordig is dat een ander verhaal. Vooral Europese vrouwen blijken steeds later aan kinderen te beginnen.

Advertentie

Uit een overzicht van statistisch bureau Eurostat blijkt dat vrouwen gemiddeld op hun 29ste hun eerste kind krijgen. Dit geldt ook voor vrouwen in Nederland, die precies het Europese gemiddelde aanhouden. Vrouwen in Bulgarije zijn er iets eerder bij: zij worden gemiddeld op hun 26ste moeder. In Griekenland, Italië, Spanje en Ierland is dit vaak pas vier jaar later.

Tienermoeder

De gegevens van Eurostat zijn gebaseerd op 2016, toen er maar liefst 5.148 miljoen Europese baby’s werden geboren. Zo’n vijf procent van de eerstgeborenen heeft een tienermoeder, drie procent van de baby’s heeft een moeder van veertig jaar of ouder.

Ook de vaders worden ouder

Niet alleen vrouwen beginnen op steeds latere leeftijd aan kinderen. Een op de zes baby’s in Nederland heeft tegenwoordig een vader van veertig jaar of ouder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2015 had zestien procent van de kinderen een vader van veertig jaar of ouder. Ter vergelijking: twintig jaar geleden was dit nog tien procent.

Bron: Eurostat – Beeld: Shutterstock

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu