Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Expert: zó kun je het beste reageren als je peuter begint te slaan

Hoewel het heel normaal is als een peuter af en toe agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om dit af te leren. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? En wat moet je vooral níet doen?

Advertentie

‘Bijna elk kind begint op een bepaald moment te slaan. Dit is normaal en gezond gedrag,’ zegt kinderpsycholoog Vanessa Lapointe. ‘Jonge kinderen reageren vaak zo als ze gefrustreerd zijn en de situatie niet kunnen veranderen. Het is de taak van de ouders om een omgeving te creëren waarin een kind zich veilig kan uiten – ook zijn negatieve emoties – en daarbij met empathie grenzen aan te geven.’

Vriendelijke toon

Volgens Lapointe is het belangrijk om als ouder stevig en duidelijk, maar toch vriendelijk te reageren. ‘Zeg bijvoorbeeld: “Je handjes zijn niet om mee te slaan, doe maar zachtjes.”’ Toon vervolgens empathie en erken zijn gevoel. ‘Zeg dat je weet dat hij gefrustreerd is en dat je snapt waarom hij zo reageert, maar dat er ook andere manieren zijn om hiermee om te gaan.’

Lees ook: Hoe zorg je ervoor dat je kind zich aan de regels houdt? Hier handige tips.

Inlevingsvermogen

Het belangrijkste is dat je kind zich begrepen voelt, maar tegelijkertijd wel leert dat het niet oké is om zijn frustraties op een fysieke manier te uiten. Dit kun je hem het beste leren door inlevingsvermogen te tonen en niet alleen maar boos te reageren.

Opvoeden van een tweeling: ‘Ze slaan, bijten en schoppen elkaar continu’

Mijlpaal

Hoewel het natuurlijk niet leuk is als je kind iemand slaat, is het ook een mijlpaal, aldus Lapointe. ‘Je kunt niet voorkomen dat je kind gaat slaan en dat zou je als ouder ook eigenlijk niet moeten willen. Slaan is net als huilen een manier om met emoties om te gaan en te communiceren.

Uiteindelijk hoort het bij de ontwikkeling.’ Een peuter is bovendien nog niet goed in staat om zijn impulsen te beheersen. Het is aan jou om hem hierbij te begeleiden. Als je duidelijk en begripvol reageert en hem leert wat een betere oplossing is, zal hij deze fase vanzelf ontgroeien.

Lees ook:

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock