Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Artsen waarschuwen: kinderen gamen zich letterlijk een bochel

Voorovergebogen turend op een scherm: kun je je kind uittekenen in deze pose? Dan wordt het hoog tijd om de schermtijd te beperken en hem naar yoga te sturen. Of in elk geval te zorgen dat hij zich bewust wordt van deze ingezakte houding.

Advertentie

Waarom ingrijpen nodig is? Hij is letterlijk een bochel aan het kweken. Waren rugklachten ooit het gevolg van noeste, fysieke arbeid, tegenwoordig hoeft je er bijna niets meer voor te doen. Regelmatig gamen of op je telefoon turen, verkeerd zitten en te weinig bewegen is volgens houdingsdeskundigen namelijk ook een effectieve manier om je rug de vernieling in te helpen.

Rug in de vernieling

Orthopedisch chirurgen Piet van Loon en Ruud van Erve maken zich behoorlijke zorgen over de ruggen van onze kinderen. Zij deden onderzoek onder 250 scholieren in Deventer en meer dan de helft blijkt de rug van een vijftigjarige te hebben. Ook in zijn spreekkamer ziet Van Loon steeds vaker jongeren met de rugproblemen van oude mensen, zegt hij in de Volkskrant. Niet voor niets moeten er steeds meer jonge mensen – soms pas negentien jaar oud – geopereerd worden aan een hernia. Dat heeft alles te maken met gamen, mobiele telefoons en computers. Of beter gezegd: de houding waarin onze kinderen zitten als ze op een scherm kijken. Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk ‘drogen’ de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt.

Gameboyruggen

‘Gameboyruggen’ noemen de artsen de slechte ruggen van jongeren als gevolg van turen op een scherm. Een grappige term voor een behoorlijk ernstige zaak. Van Loon: ‘Het zijn nu ogenschijnlijk vooral kleine klachten waarmee deze jongeren te maken hebben. Denk aan pijnen, moeheid en niet mee kunnen komen. Maar zij worden zo de zwakke ouderen van later.’ Volgens hem zijn de problemen niet te overzien als hier niets aan wordt gedaan.

Net bonsai-boompjes

De arts vergelijkt het proces met dat van bonsai-boompjes. ‘Bot reageert hetzelfde als hout in de natuur. Als je dat een bepaalde richting opduwt, groeit het ook die kant op.’ Zit een kind regelmatig langere tijd in een verkeerde houding, dan zal zijn rug langzaam maar zeker zo groeien. Het goede nieuws: er is wat aan te doen. Mits je op tijd ingrijpt door je kind te leren op zijn houding te letten. Tijdens het gamen niet op de bank hangen, maar op een stoel zitten bijvoorbeeld, met ten minste één knie naar beneden en de voet onder de stoel. Een andere manier om kromgroeien tegen te gaan, is door liggend op je buik te gamen. Zo worden de rugspieren versterkt. ‘Het heeft geen zin om te zeggen dat mensen met die apparaten moeten stoppen,’ zegt analist en mede-auteur André Soeterbroek. ‘De auto en de tv zijn ook niet meer uit te bannen. Je moet er juist mee om leren gaan.’

Test de rug van je kind

Benieuwd hoe het is gesteld met de rug van je kind? Laat hem de ‘buktest’ doen. Oftewel: met gestrekte benen voorover hangen en de grond aanraken met zijn vingers. Leidt dit tot een n-vorm, dan is er niets aan de hand. Vormt je kind door het bukken de vorm van een ‘kraantje’ – rechte onderrug, extreem bolle bovenrug – dan is het tijd om in te grijpen.

Zorg vanaf nu dat je kind een goede houding aanneemt als hij zit en probeer het aantal uren gamen te beperken. En af en toe: hup, uit dat scherm en naar buiten voor een ouderwets potje voetbal of een flinke wandeling. Wil hij niet luisteren? Vertel hem dan vooral dat dit betekent dat hij straks waarschijnlijk rondloopt met een flinke bochel. Wedden dat het helpt!

Bron: De Volkskrant