Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Experts waarschuwen: 'Veganistisch dieet gevaarlijk voor (ongeboren) kinderen'

Jonge kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven kunnen beter niet veganistisch eten: dat advies geeft de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Ook het Voedingscentrum ziet mogelijke risico's van een veganistisch eetpatroon voor (ongeboren) baby’s en jongere kinderen, omdat zij nog in de groei zijn.

Advertentie

Initiatiefnemer voor het advies is Georges Casimir, professor aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Brussel. In zijn ziekenhuis werden de afgelopen maanden meerdere pasgeboren baby’s met uitdrogingsverschijnselen opgenomen, veroorzaakt door een veganistisch dieet. Dat schrijft het AD.

Lees ook: 12x heeft je kind een van deze symptomen, ga dan naar de huisarts

Verbod

Samen met een aantal collega’s schreef hij daarom een advies aan de Franstalige Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Hierin pleitten ze voor een verbod op een veganistisch dieet voor kinderen, maar ook voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. “Essentiële vitamines als D en B12, calcium en ook andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling, zijn in dit dieet afwezig”, schrijven ze. Dat zorgt volgens hen voor ‘een groeiachterstand, psychomotorische vertragingen, ondervoeding en bloedarmoede’, die in sommige gevallen zelfs blijvend is.

Mogelijke gevolgen

Het Nederlandse Voedingscentrum zegt dat de gevolgen van een veganistisch eetpatroon voor (ongeboren) baby’s en jongere kinderen inderdaad groot kunnen zijn, omdat zij nog in de groei zijn. “In Nederland zijn de gevolgen van een veganistisch voedingspatroon met name beschreven voor kinderen die macrobiotisch gevoed zijn. Zij lopen een grotere kans om kleiner en lichter te zijn, een achterstand in hun motorische ontwikkeling op te lopen én zwakkere botten te hebben dan kinderen die alles eten en kinderen die geen vlees of vis, maar wel nog zuivel en eieren eten”, aldus het Voedingscentrum.

Lees ook: Mijn kind wil vegetarisch eten: waar moet ik op letten?

Diëtist

In Nederland is er geen sprake van een mogelijk verbod. Wel adviseert het Voedingcentrum mensen die plantaardig willen eten: schakel hulp in van een diëtist. “Om tekorten bij het volgen van een veganistisch voedingspatroon te voorkomen, is het belangrijk om van alle voedingstoffen voldoende binnen te krijgen. Omdat het voor zwangeren en kinderen lastig kan zijn om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen, raden we hen aan advies te vragen bij een expert.”

Advertentie

Op haar website benadrukt het Voedingscentrum dat het voor kinderen extra belangrijk is om tekorten te voorkomen, omdat zij nog in de groei zijn. “Wil je je kind geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Geef je kind dan een vitamine B12-supplement en vraag advies aan een diëtist.”

Bron: AD. Beeld: Shutterstock

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website