Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Explosieve stijging in behoefte kinder-EHBO bij ouders

Het aantal bezitters van een EHBO-diploma voor baby’s en kinderen is de afgelopen twee jaar explosief (47%!) gestegen. De reden: nieuwe wetgeving voor de kinderopvang, maar ook steeds meer ouders willen in geval van nood zelf kunnen bijspringen, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu.

Advertentie

Ongeluk zit in een klein hoekje

55% van de ouders heeft een ‘ongeluk’ met hun kind meegemaakt. Een val (36%), snijden of stoten (22%), brandwonden (15%) en ernstige verslikking (13%) komen het meeste voor. Vergiftiging en verdrinking gebeuren gelukkig zelden, maar zijn wel de grootste angsten onder ouders en verzorgers. Ze willen in geval van nood wel goed beslagen ten ijs komen, toch zijn er nog steeds veel ouders (de meerderheid) die ondanks de stijging nog geen cursus Kinder-EHBO heeft gevolgd. De belangrijkste redenen: duur en tijdrovend.

Gratis online kinder-EHBO

Hilde Tholen, hoofdredacteur Ouders van Nu, vindt dat ouders moeten weten wat te doen bij een noodgeval. Het merendeel weet dat nu niet en daarom ontwikkelde de redactie een gratis en laagdrempelige online videoserie waarin je de basis van kinder-EHBO leert: ‘Jaarlijks belanden zo’n 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp na een ongeval thuis. Vaak in het bijzijn van een ouder. We hebben het Oranje Kruis gevraagd om ons te helpen met deze videoserie. Nee, het is geen vervanger van een officiële cursus Kinder-EHBO, maar alle informatie helpt. En hopelijk geeft het ook een extra zetje aan ouders om een erkende cursus te volgen.’

Bang om te stikken

Ouders van Nu deed onderzoek onder bijna 300 vaders en moeders. 41% heeft een erkende EHBO-cursus gevolgd. Ze wilden daar het liefst leren wat ze moeten doen bij verstikking en verslikking (45%), hoe je moet reanimeren (22%) en wat te doen bij vergiftiging (10%). 86% voelt zich zekerder nadat ze een kinder-EHBO diploma op zak hebben. 97% raadt andere ouders aan om ook een cursus te volgen.

brandwonden

Twaalfdelige videoserie

De twaalfdelige videoserie van Ouders van Nu wordt gepresenteerd door Lisa Wade en is geproduceerd in samenwerking met het Oranje Kruis. De serie is vanaf deze week gratis te bekijken op oudersvannu.nl/videos.

Bekijk hier een voorbeeldvideo van Kinder-EHBO: verslikken en verstikken.

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu