Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Facebook lanceert platform voor ouders

Facebook schiet ouders te hulp met een speciale portal voor 'parents'. Op dit platform vinden vaders en moeders allerlei handige links, tips voor ouders en hoe je jouw kind of tiener kunt helpen Facebook op de juiste manier te gebruiken.

Online veiligheid

Zo lees je hoe je een gesprek aanknoopt met je kind over een veilig gebruik van internet en brengt het platform je in contact met experts van over de hele wereld op het gebied van online veiligheid.

Advertentie

Tips voor ouders

Wij delen alvast een aantal van die nuttige tips om met je kind te praten over zijn of haar veiligheid op internet:

 1. Vertel je kind dat op internet dezelfde regels gelden als daarbuiten.
  Als je niet wilt dat iemand het bij jou doet, doe het dan ook niet bij iemand anders. Net als dat je je kinderen leert dat ze naar links en rechts moeten kijken voordat ze de weg oversteken, is het belangrijk om ze te vertellen dat ze goed moeten nadenken voordat ze iets op internet delen.
 2. Probeer een rolmodel te zijn.
  De regel dat kinderen doen wat jij doet, en niet wat je zegt, geldt op internet net zo sterk als daarbuiten. Als je tijdsbeperkingen oplegt voor het gebruik van sociale media of internet (bijvoorbeeld geen sms’jes na 10 uur ’s avonds), volg die regels dan zelf ook.
 3. Herken belangrijke momenten.
  Als je kind bijvoorbeeld zijn of haar eerste mobiele telefoon krijgt, is dat een geschikt moment om wat basisregels in te stellen. Wanneer je kind dertien wordt en oud genoeg is om Facebook en andere sociale media te gebruiken, is dat een goed moment om te praten over veilig delen. Wanneer je kind zijn of haar rijbewijs haalt, is dat een goed moment om te vertellen hoe belangrijk het is om niet te sms’en tijdens het rijden.
 4. Vraag je kinderen of ze je les willen geven.
  Ben je geen lid van Facebook? Of heb je misschien interesse om een dienst voor muziekstreaming te proberen? Als je kinderen deze apps en websites al kennen, kunnen zij een uitstekende bron van informatie voor je zijn. Het gesprek kan ook een aanknopingspunt zijn om over veiligheid, privacy en beveiliging te praten.

BEKIJK OOK: Video leert kinderen het belang van toestemming vragen

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Facebook – Beeld: Shutterstock