Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
fantasienamen

Fantasienamen steeds populairder

Een naam bedenken voor je aanstaande kind is voor veel ouders een leuke, maar lastige klus. Er is keuze uit duizenden namen. Maar je kunt er ook eentje zelf verzinnen, die nog niemand anders heeft. Maar doe je je kind daar een plezier mee?

Advertentie

Wildgroei fantasienamen

Je mag je kind in Nederland bijna elke naam geven die je maar wilt. Zolang het maar geen ongepaste naam is. Dus geen scheldwoord, spottende naam of een naam die bestaat uit heel veel namen. Maar dat de ambtenaar van de burgelijke stand daar vrij soepel mee omgaat, blijkt uit de kindernamenlijst van afgelopen jaar. Ouders worden steeds creatiever. Zo werden er in 2017 baby’s geboren met namen als:

  • Geurtje (meisje)
  • Hoi (meisje)
  • Ghëarmiangelijanno (jongen)
  • Servet (jongen)
  • Man (meisje)
  • Chukwukadibie (jongen)

Spelfout of origineel?

Ook op de schrijfwijze van bepaalde ‘gewone’ namen gaan mensen flink los. Djofanny, Djovany en Djiovanni zijn heel leuk bedacht, maar je loopt wel het gevaar dat ze op het gemeentehuis willen weten of je niet gewoon ‘Giovanni’ bedoelt. Wil je helemaal iets nieuws? Dan noem je je kind Homayoon, Lubbertje of Wiet. Slechts 3 fantasiekindernamen uit de lange lijst van 2017.

Geen baangarantie

Deze namen lijken onschuldig als ze aan baby’s worden gegeven. Ouders lijken alleen wel eens te vergeten dat de kleine Wiet en Okay over 20 jaar de arbeidsmarkt op gaan. En dan kan zo’n naam je lelijk in de weg zitten. Er zijn namelijk aanwijzingen dat fantasienamen geassocieerd worden met luiheid en domheid en dus een negatief effect hebben op het vinden van een baan.

‘Hoe spel je dat?!’

Maar ook voor die tijd kan een fantasienaam problemen opleveren. Het is voer voor pestkoppen op school. Ook zullen kinderen met een bijzondere naam hem waarschijnlijk in veel situaties moeten spellen. En Ghëarmiangelijanno is dan wel even bezig. Denk dus goed na over de naam die je aan je kleine meegeeft.

Nieuwsgierig naar de meest opvallende kindernamen van 2017? Klik dan hier.

Bron: Esquire/vernoeming.nl – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu