Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Hier komt de fascinatie voor gespen bij peuters vandaan

Wil jouw peuter ook tien keer achter elkaar de gesp van zijn kinderwagen, autostoeltje of kinderstoel vastklikken? Hij is niet de enige. Veel peuters zijn gefascineerd door gespen en willen niets liever dan deze keer op keer zelf dichtklikken. En daar is een goede reden voor.

Advertentie

Deze vreemde fascinatie voor gespen is eigenlijk een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind, legt dr. Robyn Koslowitz, directeur van het Targeted Parenting Institute, uit. ‘In de peuterjaren draait alles om het leren van oorzaak en gevolg. Peuters zijn kleine wetenschappers, altijd op zoek naar het volgende experiment,’ zegt Koslowitz. ‘Gespen, knopen en drukknopen zijn allemaal geweldige voorbeelden van oorzaak en gevolg. Een kind vraagt zich af: wat gebeurt er als ik dit hierin duw? Oh wow! Ze zitten nu vast. Kan ik nog iets anders vastmaken? En hoe kan ik ze weer uit elkaar halen?’

Ontwikkeling

Volgens het California Department of Education begint deze ontwikkeling als je kind ongeveer 8 maanden oud is. Op die leeftijd krijgt hij door dat simpele acties iets anders tot gevolg kunnen hebben. Met circa 18 maanden beginnen kinderen te experimenteren met acties om een ​​gewenst resultaat te creëren. En met 36 maanden beginnen kinderen voorspellingen te doen over wat er zou kúnnen gebeuren als ze een bepaalde actie ondernemen. Dit ontwikkelingspad is deels waarom een gesp zo interessant is: het is een eenvoudig mechaniekje met een duidelijke oorzaak en gevolg. Bovendien is een jong kind vaak omringd door gespen. Bedenk je maar eens hoe vaak je je kind al in een autostoel, kinderstoel of kinderwagen hebt vastgeklikt.

Lees ook: Autostoeltjes, alles wat je moet weten

Klikgeluid

Maar er is nog een reden voor de fascinatie. ‘Een ander leuk aspect van dit soort gespen is het bevredigende klikgeluid’, vertelt Koslowitz. ‘Als je kind beseft dat hij dit geluid zelf kan veroorzaken, wil hij het steeds weer horen.’ Er zijn zelfs studies die aantonen dat kinderen geluid nodig hebben om de ontwikkeling in de hersenen te stimuleren en te voeden.

Speelgoed

Het is deze combinatie van het leren van oorzaak en gevolg, plus het leuke klikgeluid én de mogelijkheid om nieuwe motorische vaardigheden te oefenen, dat een gesp het ideale speelgoed voor je peuter is.

Advertentie

Lees ook: Dit is geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 2 jaar

Bron: Romper Beeld: Shutterstock