Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
social media
door

Een foto van je kind online zetten? Stel jezelf eerst deze vragen

De zin 'eenmaal op internet, altijd op internet' heb je vast wel eens gehoord. Een goede reden om jezelf eerst een aantal vragen te stellen voor je een foto van je kind het internet op slingert.

Advertentie

Of het nou gaat om het behalen van het A-diploma, de eerste stapjes of gewoon dat lieve koppie: we zijn apetrots op onze kinderen en dat mag de hele wereld weten. En dus posten veel ouders regelmatig foto’s van hun kind(eren) op Facebook, Instagram en andere social media. Toch is het niet zo gek om eerst eens over deze dingen na te denken, voordat je foto’s van je kind online zet.

 1. Geef ik het goede voorbeeld?

  Kinderen nemen veel van het gedrag van hun ouders over. Wat we doen – of juist niet doen – in hun bijzijn, heeft enorm grote invloed. Dit geldt ook voor ons online gedrag. Wil jij je kind leren om niet alles op social media te delen, dan is het verstandig om dit zelf ook niet te doen.

 2. Wie gaat dit zien?

  Ken je echt al je Facebook-, Twitter- en Instagram-volgers? Voordat je foto’s van je kind deelt, kun je even een kijkje nemen in je lijst met volgers. Daarnaast kun je een blik werpen op de privacyinstellingen van de social media platformen. Zo heb je goed voor ogen wie de foto eigenlijk allemaal te zien krijgt.

 3. Deel ik per ongeluk persoonlijke informatie?

  Het tijdschrift Parenting tipt: vermijd het delen van de locatie van je kind. Denk hierbij aan je thuisadres, het adres van het dagverblijf of de school waar je kind op zit, maar ook de locaties van sportclubs. Wij sluiten ons volledig aan bij deze tip, want de veiligheid van je kind is natuurlijk véél belangrijker dan het delen van een leuke foto.

  Advertentie
 4. Staan er andere kinderen op de foto?

  Iedere ouder stelt zijn eigen grenzen als het gaat om het delen van foto’s van z’n kind. Door het plaatsen van een foto waarop ook andere kinderen staan, kan je over de grenzen van een andere ouder heengaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om van te voren even toestemming te vragen aan de ouder(s) in kwestie.

 5. Wat vindt mijn kind hiervan?

  Je mag die maffe foto van je peuter dan heel grappig vinden, misschien schaamt je kind zich later wel dood voor dat kiekje. Denk dus even goed na voordat je een lollige foto van je kind online zet. Je wilt vast niet op je geweten hebben dat dit de eerste foto is die naar boven komt wanneer je later zijn naam Googlet.

 6. Heeft deze foto effect op de toekomst van mijn kind?

  Zo’n gênante foto kan ook opduiken wanneer een potentiële werkgever op zijn naam Googlet. Want we zeiden het al: wat eenmaal online staat…

 7. Maak ik mijn kind belachelijk?

  Het lijkt misschien grappig om een foto van je boze of chagrijnige kind op Instagram te zetten. Of een foto met de tekst ‘Moeders mooiste’, waar je kind duidelijk niet op zijn knapst op staat. Maar feitelijk maak je hiermee je kind belachelijk. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

  Advertentie
 8. Welke informatie geef ik weg aan dataverzamelaars?

  Heb je, sinds je foto’s van je baby op social media plaatst, opeens last van allerlei advertenties met babyspullen? Grote kans dat dataverzamelaars gebruik hebben gemaakt van de informatie die jij online hebt gezet. Wil je dit niet? Dan is het goed om nog eens een blik te werpen op je privacyinstellingen.

 9. Is er een andere manier?

  Als je graag online foto’s van je kind deelt om vrienden en familie op de hoogte te houden, dan kan dat ook op een andere manier. Je kunt bijvoorbeeld een app-groep maken waarin je foto’s deelt of maak een beveiligde blog (met wachtwoord) aan. Geef daarbij wel even aan dat de foto’s niet gedeeld mogen worden, zodat oma je kind niet vervolgens toch op Facebook post. Trots als ze is, maar toch.

Bron: Romper.com – Auteur: Tara Stokdijk

Ouders van Nu is jarig en trakteert op 50% korting op een nieuw abonnement. Profiteer nu van deze feestkorting: 5 x Ouders van Nu voor maar € 14,95!

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu