Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Foto van je kind op social media? Alleen met jouw toestemming!

Een gescheiden vader mag op Facebook geen foto's van zijn kind delen zonder toestemming van de moeder, zo heeft een kinderrechter pasgeleden bepaald. Ook BSO's, scholen en sportclubs hebben toestemming nodig van ouders om foto's van kinderen te posten. Maar hoe zit dat met andere ouders?

Wettelijk gezien hoeven ouders van vriendjes, opa’s en oma’s en andere familieleden en vrienden geen toestemming te vragen om op social media foto’s te posten waar jouw kind op staat. En dat kan voor lastige situaties en zelfs ruzie zorgen.

Advertentie

Wat feiten

Wist je dat van ongeveer 80% van de kinderen al voor ze twee jaar zijn online foto’s te vinden zijn? Tegen de tijd dat ze vijf zijn, gaat het gemiddeld zelfs om zo’n 1500 online foto’s per kind. En die foto’s zijn lang niet allemaal gedeeld door de ouders zelf, of met toestemming van de ouders. Je kunt hier als moeder of vader flink van balen. Ben je zelf heel voorzichtig met het delen van foto’s waar je kind op staat, en dan is hij alsnog online te zien. En bedankt!

Commercieel gebruik

Niet zo gek dat veel ouders voorzichtig zijn met het online delen van foto’s van hun zoon of dochter. De foto’s kunnen door anderen worden overgenomen, soms met nare doeleinden, en is er veel informatie te achterhalen door het bekijken van foto’s (school, adres etc.). Ook is er een kans dat de foto’s commercieel worden gebruikt. Zo kan Facebook – theoretisch – foto’s doorverkopen aan derden, zodat een foto opeens opduikt in een reclamecampagne of voor andere doeleinden wordt gebruikt. Dat wil zeggen, zolang je geen bezwaar maakt. Want wie dit niet doet, stemt stilzwijgend toe.

Nieuwe wet

Gelukkig komt hier verandering in. Volgend jaar mei treedt een nieuwe privacywet in werking, die ervoor zorgt dat overheden en bedrijven altijd toestemming aan ouders moeten vragen voor het posten van foto’s van een kind. Maar deze wet geldt niet voor andere ouders of familieleden. Dus wat doe je als het toch gebeurt? Een rechter zal je vast gelijk geven in verband met privacyrecht, maar een rechtszaak is een lange en dure procedure. Vragen of ouders van een vriendje de foto’s van het feestje waar je kind was op een afgeschermde pagina willen zetten, is ook geen oplossing. De foto’s kunnen alsnog ergens anders opduiken doordat ze worden getagd of gedeeld.

De oplossing is kortom ingewikkeld. Misschien een nieuwe wet die bepaalt dat je ook toestemming moet vragen aan ouders voor het delen van foto’s na een kinderfeestje of die gezellige familiedag in de Efteling? Of is dat overdreven? Wij zijn benieuwd hoe jij hierover denkt en lezen je reactie graag terug op Facebook.

Bronnen: RTL Nieuws, NOS