Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Gaatjes laten schieten op hun 4e, zou jij dat doen bij je kind?

Regelmatig liggen celebrities onder vuur omdat ze de oren van hun baby piercen. Zo zijn de Kardashians groot fan van het concept 'beter vroeg dan laat'. Een tijdje geleden was in een filmpje van de realityster Kylie Jenner op Instagram te zien dat haar baby Stormi 'al' oorknopjes had. Ook de vraag van een moeder op ons forum ('kan ik bij mijn vierjarige gaatjes laten schieten?') liet de discussie in alle hevigheid ontvlammen.

Dat de juiste leeftijd om gaatjes in de oren van je kind te laten schieten nog altijd een discussiepunt is, blijkt wel uit de vele positieve en negatieve reacties die deze moeders over zich uitgestort kregen.

Advertentie

Kylie en Hillary

Zo zette Kylie Jenner twee jaar geleden een kort filmpje op Instagram waarin te zien is hoe ze haar dochtertje knuffelt. Direct viel het haar volgers op dat het meisje piepkleine, glinsterende knopjes in de oortjes heeft. ‘Belachelijk’, vinden sommigen. Anderen vinden het ‘ophef om niks’ en menen dat het  ‘volstrekt normaal’ is om babymeisjes al kort na de geboorte oorbelletjes te geven. Ook actrice Hillary Duff kreeg het vorig jaar om dezelfde reden flink voor haar kiezen. Ze liet oorbellen schieten bij haar acht maanden oude baby, maar gaf geen commentaar op alle haat-comments.

THIS IS SO CUTE 7/11/18

Een bericht gedeeld door Kylie Jenner (@kyliesnapchat) op

Leeftijd

Ook de moeder van het forum kon rekenen op een paar uiteenlopende reacties. Haar vierjarige dochter vroeg al een jaar lang om gaatjes in haar oren. Niet in de laatste plaats omdat ook haar oudere zusje al gaatjes heeft. Zelf vindt ze het geen probleem, maar haar ex-man is tegen. En hoewel het moeder gaat om het wel of niet in acht nemen van vaders mening, vervalt de discussie online al snel in de leeftijd van het meisje. ‘Dat doen bij zo’n jong meisje vind ik verschrikkelijk’, zegt een van de andere ouders.

Lees ook: Wanneer is een goed moment om oorbellen te laten schieten?

Regelgeving

In Nederland schieten de meeste juweliers oorbelletjes bij kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Het (veel) eerder laten doen is overigens niet verboden en wordt ook niet beschouwd als vorm van kindermishandeling. Piercings op andere plekken of tatoeages zijn tot 12 jaar verboden en tot 16 jaar alleen met toestemming van de ouders (of voogd).

Jouw mening

Wat vind jij: op welke leeftijd geef jij je dochter (of zoon natuurlijk) oorbellen? Al direct na de geboorte of wacht je tot ze oud genoeg is om het zelf te beslissen? En hoe oud is dat dan? Wij zijn benieuwd en lezen je reactie graag terug op onze Facebook-pagina.

Bron: Mumsnet, AD en Rijksoverheid Beeld: Shutterstock en Instagram