Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Game helpt autistische kinderen’

Kinderen met een autistische stoornis kunnen nu op een leuke manier sociale vaardigheden leren dankzij de Amerikaanse animatiegame 'Invirtua Animation for Autism'. Kinderen kiezen hun eigen ‘avatar’ en leren spelenderwijs over gezichtsuitdrukkingen, oogcontact en sociale interactie.

Advertentie

Therapie

Afhankelijk van de vorm van autisme hebben kinderen baat bij professionele begeleiding of behandeling. Een afspraak met een dokter in een ziekenhuis kan lastig zijn voor een autistisch kind. In zo’n ‘formele setting’ blijven sommige kinderen in hun schulp en durven geen contact te maken. In zo’n geval dringt de arts niet goed tot het kind door en heeft eventuele behandeling weinig effect.

Pratende vis

De recent ontwikkelde Invirtua-game kan een hulpmiddel zijn in behandelingen met autistische kinderen. Het werkt zo: een arts gaat met een tablet in een andere kamer zitten dan het kind. Van daaruit bestuurt hij een animatiekarakter, zoals een vis, dinosaurus of persoon, dat te zien is op het scherm van het kind. De arts kan het karakter laten praten, bewegen en verschillende gezichtsuitdrukkingen geven. Kinderen kunnen op hun beurt die avatar ook besturen en op die manier hun eigen emoties overbrengen.

Sociale interactie

Voor kinderen die het moeilijk vinden om oogcontact te maken en te praten, is het laagdrempeliger om contact te leggen met een 3D-karakter dan met een dokter. Animatiedieren zijn toegankelijk, grappig of gek. Zo gaat een kind zich steeds meer op zijn gemak voelen met sociale interactie en leert hij betere sociale vaardigheden ontwikkelen.

Auteur: Irene de Waal – bron: themighty –  foto: CHOPS & Assoc. Live Animation

Advertentie