Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Gezondheidsraad: 'geef baby's vitamine K-injectie na geboorte'

Baby’s die borstvoeding gaan krijgen, moeten voortaan vitamine K toegediend krijgen via injectie in plaats van druppels. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen het optreden van bloedingen. Dat adviseert de Gezondheidsraad.

Advertentie

Vooralsnog krijgen alle baby’s vitamine K toegediend na de geboorte. De manier waarop dit gebeurt verschilt echter per land. Zo krijgen baby’s in Nederland de vitamine door middel van een pipetje in hun mond toegediend.

Levenslange invaliditeit

Pasgeboren baby’s hebben de vitamine nodig om hun bloed te laten stollen. Een tekort aan vitamine K kan bloedingen veroorzaken, wat kan leiden tot levenslange invaliditeit. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Verstoorde vetopname

De injectie – een eenmalige toediening tussen de spieren van één milligram vitamine K vlak na de geboorte – is bestemd voor borstgevoede baby’s met een verstoorde vetopname, omdat deze groep een grotere kans heeft op een tekort dat leidt tot een bloeding. Omdat bij de geboorte niet te voorspellen is welke baby’s precies tot de risicogroep behoren, adviseert de Gezondheidsraad het beleid voor álle borstgevoede baby’s aan te passen.

Vitamine K-bloedingen

Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om een oraal alternatief te bieden aan ouders die hun kind niet willen laten injecteren. De verwachting is dat met het geadviseerde nieuwe regime twee tot vijf gevallen van late vitamine K-bloedingen per jaar voorkomen kunnen worden.

Advertentie

Leveraandoening

In andere landen is het al langer gebruikelijk om na de geboorte zo’n vitamineshot te geven. Kinderen met de zeldzame leveraandoening galgangatresie hebben daar veel minder vaak hersenbloedingen dan Nederlandse baby’s met die aandoening.

Extra vitamine K bij borstvoeding

Als je volledig borstvoeding geeft heeft je kindje extra vitamine K nodig, omdat borstvoeding bijna geen vitamine K bevat. Daarom wordt geadviseerd om op de 8e dag na de geboorte van je baby te starten met het geven van vitamine K. Na drie maanden zijn de darmen van je baby voldoende gerijpt om zelf vitamine K aan te maken en kun je hiermee stoppen. Wanneer je baby kunstvoeding krijgt is het niet nodig om extra vitamine K te geven, omdat dit al aan kunstvoeding is toegevoegd.

LEES OOK:

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Beeld: Shutterstock

Advertentie