Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Geen baby, geld terug

Lukt zwanger worden niet via de natuurlijke weg, dan is ivf een optie. Eén van de nadelen is dat het erg duur is. In Groot-Brittannië hebben ze daar een oplossing voor gevonden: je betaalt een vast bedrag voor 3 terugplaatsingen. Slagen die niet, dan krijg je (een deel van) je geld terug.

Advertentie

Bij ivf (in-vitrofertilisatie) wordt een eicel in een laboratorium bevrucht en daarna teruggeplaatst bij de moeder. De kans dat zo’n poging slaagt is iets meer dan een kwart, dus vaak zijn er meerdere pogingen nodig voordat het raak is. Heb je pech, dan lukt het helemaal niet.

Geld terug

Bij het nieuwe financieringsplan, beschikbaar in een aantal Britse klinieken, betalen ouders vooraf een bedrag van ongeveer 2 keer de kosten van een enkele ivf-behandeling. Als 3 terugplaatsingen niet resulteren in de geboorte van een levende baby, krijgen ze 70% van hun aanbetaling terug. Het addertje onder het gras? Als ze direct bij de eerste poging zwanger raken, hebben ze bijna 2 keer zoveel betaald als voor een ‘losse’ ivf-behandeling.

Schulden

De ivf-kliniek die dit nieuwe financieringsplan aanbiedt springt in op de trend dat Britse stellen steeds minder vaak in aanmerking komen voor een vergoeding van hun ivf-behandelingen. Zij gebruiken vaak hun spaargeld om toch een behandeling te kunnen betalen, maar er zijn ook stellen die zich in de schulden moeten steken om het geld bij elkaar te krijgen.

Ivf in Nederland

In Nederland kost een ivf-poging rond de 2000 euro. Daar komen nog kosten bij voor screening en medicatie. In de meeste gevallen worden ivf-behandelingen vergoed door het basispakket van de zorgverzekering, maar dat geldt voor maar 3 pogingen per zwangerschap. Heb je meer pogingen nodig, dan komen de kosten voor je eigen rekening.

Advertentie

Er zijn nog geen plannen om de nieuwe financieringsmethode naar Nederland te halen.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: The Guardian – Foto: 123RF

Lees meer:

Vruchtbaarheidsbehandelingen

7 vragen over hulp bij zwanger worden