Geen omgangsrecht voor opa’s en oma’s met kleinkind

Geen omgangsrecht voor opa’s en oma’s met kleinkind

Grootouders krijgen geen omgangsrecht met hun kleinkinderen als de ouders uit elkaar gaan. Volgens minister van der Steur van Veiligheid en Justitie zijn hier te veel bezwaren voor. Dit blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Van der Steur noemt het ‘afschuwelijk’ dat grootouders bij een vechtscheiding hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer kunnen zien. Grootouders kunnen een belangrijke en stabiele factor zijn voor hun kleinkinderen, vindt hij. Toch is een omgangsrecht volgens Van der Steur geen goed idee.

Advertentie

LEES OOK: Waarom opa en oma zo belangrijk zijn

België en Duitsland

Oppositiepartij CDA kwam vorig jaar maart met een initiatiefnota om in de wet vast te leggen dat opa’s en oma’s dit niet meer kan overkomen. Net als in België en Duitsland moet het recht op contact en informatie expliciet in de wet worden opgenomen, aldus het CDA.

Grotere ruzies

Op verzoek van de Kamer komt de minister van Veiligheid en Justitie nu met een officiële reactie. In de brief geeft Van der Steur aan te vrezen voor een juridisch extra complexe situatie. Zo zou het omgangsrecht tot nog grotere ruzies kunnen leiden en kunnen er juridische claims komen.
‘In gevallen van vechtscheidingen lopen er vaak meerdere juridische procedures tussen ouders. Het toevoegen van een procespartij maakt de situatie nog gecompliceerder’, schrijft de minister. Hij vreest dat de kinderen hier de dupe van worden.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: NOS – Foto: Shutterstock